Gluténmentes szilvás papucs
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás papuccsal bővült.
Sokszor láttam már az élelmiszer láncok pékség részlegein ezt a tepertős-magvas szilvalekváros papucsot. Most, így tél végén kihasználtam, hogy kaptam házi tepertőt, tejmenteset, és külön odafigyeltek rám, amikor ledarálták is. Anyukámtól pedig van még itthon házi szilvalekvár, szóval minden adott a papucsok elkészítéséhez.
Hozzávalók (16 db):
Tésztához:
- 450 g Szafi free csökkentett rosttartalmú élesztős gluténmentes kenyér lisztkeverék
- 100 g friss tepertőkrém
- 170 g langyos víz
- 1 g szódabikarbóna
- 25 g frissen facsart citromlé
- 7 g só
- 2 evőkanál porcukor
- csipetnyi frissen őrölt bors
- 100 ml növényi ital (most rizsital)
- fél csomag friss élesztő
- 3-4 evőkanál Szafi free csökkentett rosttartalmú élesztős kenyér lisztkeverék a kész tészta átgyúrásához, kinyújtásához
Töltelék:
- 140 g szilvalekvár
- 1 db tojássárgája
Tetejére:
- 2 evőkanál vegyes aprómagvak
- 1 db tojás felverve
A gluténmentes szilvás papucs elkészítése:
- A növényi tejet langyosítsuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és az élesztőt.
- Hagyjuk felfutni az élesztőt.
- Mérjük ki a többi nedves, folyékony összetevőt a tésztához.
- A lisztet és a tepertőkrémet keverjük el.
- A tészta hozzávalóit öntsük bele a robotgép keverőüstjébe, és a spirálkar segítségével alaposan dolgozzuk össze.
- A kész tésztát gyúrjuk át lisztezett felületen, és nyújtsuk ki téglalap alakúra. (próbáljuk meg egyenletes vastagságúra nyújtani)
- Egyenlő nagyságú, 16 kis téglalapot vágjunk ki a kinyújtott tésztából.
- Most a szilvalekvárt azért kevertem össze a tojássárgájával, mert elég híg volt, mint töltelék, és egész biztosan kifolyt volna a papucsból.
- Ez a lépés kihagyható, ha a lekvárunk egész kemény.
- A kis téglalapok közepére helyezzünk egy-egy evőkanálnyi szilvalekvárt.
- A téglalapok átellenes csúcsait hajtsuk egymásra.
- Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, és szórjuk meg vegyes magvakkal.
- Langyos, huzatmentes helyen kelesszük kb. 20-25 percig a papucsokat.
- Közben melegítsük elő a sütőnket 200 °C fokra, helyezzünk be egy kis fém tálba 200 ml vizet, hagyjuk ott a melegedés és a sütési idő alatt is.
- A papucsokat én két részletben tudtam megsütni csak, de kb. 30-35 perc alatt készen is lettek.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
- Kihűlve porcukrozzuk meg a tetejét, és egészséggel fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
A gluténmentes péksüti receptünk nem tartalmaz tejet, így laktózérzékenyek és tejfejérje allergiások is beépíthetik diétás étrendjükbe.
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes szilvás papucs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors citrom édes élesztő glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények ivóvíz lisztkeverék porcukor reggeli rizsital só Szafi Free gluténmentes lisztek szilva szódabikarbóna tej tepertőkrém tojás tojássárgája uzsonna és tízórai