Gluténmentes szuprém csirkemell fehér mártással
Iri mama egy gluténmentes szuprém csirkemell fehér mártással lepett meg minket.
Ma ismét egy főételt hoztam Nektek. Omlós csirkemell, selymes mártással. Köretnek amit szeretünk, bármi lehet. Én burgonya pürével tálaltam. Ez az étel bármilyen alkalomra tökéletes fogás.
Hozzávalók (8 adag):
- 1500 g csirkemell
- 10 g zsír
- 10 g vaj vagy margarin
Fűszerek:
- 2-3 friss rozmaring ág
- Ízlés szerint só (4-5 g)
- csipet bors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 g vegyes fűszer mix keverék oregáno, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom stb.keveréke
Fehér mártás:
- Kisült hús teljes szaftja, fokhagymástól, mindenestől
- 1 dl víz
- 5 g mustár
- 5 g kukorica vagy burgonyakeményítő
- 1 dl tejszín (növényi alternatíva is jó lehet)
A gluténmentes szuprém csirkemell fehér mártással elkészítése:
- Húst megmosom, keresztben ketté vágom.
- Tálba teszem, fűszerezem sóval, borssal, vegyes fűszer keverékkel.
- 20 percig állni hagyom.
- Közben megtisztítom a burgonyát, felteszem főni.
- Erről receptet nem írok, mindenki saját ízlésének megfelelően készítse.
- Ha van olyan edényetek amit sütőbe tehettek, abba készítsétek.
- Nekem nincs, ezért serpenyőben kezdtem, zsíron, magas hőmérsékleten lepirítani a hús szeleteket.
- Mikor minden szelet kérget kapott, beleteszem a vajat (vagy margarint), friss rozmaringot, fokhagymát, locsolgatom a husit pár percig.
- Ezután lehet edényestől sütőbe tenni.
- Én egy tepsibe szedtem, ráöntöm az összes vajas, rozmaringos, fokhagymás levet.
- 160 °C fokos sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütöm.
- Nekem ez alacsony hőmérséklet, mivel minden sütő másképp dolgozik, mindenki úgy állítsa be a sütőjét.
- Nem kell forgatni, tökéletesen átsül.
- Ezután tálba szedem a húst, fóliával letakarom.
- Kisebb edénybe kiöntöm a sült hús szaftját, mindenestül.
- Felöntöm 1-1,5 dl vízzel, (vagy alaplével), felteszem forrni.
- Hozzáadom a mustárt, keményítőt.
- Folyamatosan keverem.
- Ezután egy sűrű szűrőn keresztül leszűröm.
- Visszateszem, majd tejszínnel simára, krémesre keverem.
- Itt lehet ízesíteni ha szükséges.
- Közben elkészítem a pürét, majd tálalom.
- Szeretem mellé az alma kompótot, ezt is készítettem 🙂.
- Aki elkészíti nem fog csalódni benne 🙂.
- Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Nehézségi szint: haladó
Ez az étel tejmentesen is elkészíthető 🙂.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag Szuprém csirkemellben |
Energia | 9159 kJ / 2186 kcal | 1144 kJ / |
Zsír | 63,5 g | 7,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 37,5 g | 4,7 g |
Szénhidrát | 16,2 g | 2,0 g |
amelyből cukrok | 4,2 g | 0,5 g |
Rost | 0,6 g | 0 g |
Fehérje | 373,0 g | 46,6 g |
Só | 5,10 g | 0,64 g |
A gluténmentes szuprém csirkemell fehér mártással recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonyakeményítő csirkemell főétel fokhagyma hússzelet ivóvíz köret kukoricakeményítő margarin mustár rozmaring só tejszín vaj zsír