Gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos tortával bővült.
Üdítő, ízben gazdag és tavaszias kinézetű tortára vágytam. Így született meg a tojás-tej-gluténmentes torta. Az érett avokádó krémes, szinte íztelen így sok-sok mindenre felhasználható. A hozzáadott lime leve és reszelt héja igazán friss, üdítő ízt kölcsönöz a desszertnek. Ezt a leírhatatlan ízt csak fokozza a kekszben lévő narancs leve és reszelt héja. Érdemes kipróbálni, egyszerű elkészíteni, de annál gazdagabb ízekben és látványban.
Hozzávalók (16 szelet):
- 300 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- 1 db kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- csipet só
Krémhez:
- 250 g növényi mascarpone alternatíva
- 200 ml Alpro növényi tejszínalternatíva
- 160 g érett avokádó
- 2 kezeletlen lime leve, és reszelt héja
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4 édesítő)
- csipet só
- 2 teáskanál agar-agar
Tetejére:
- 80 g gránátalma magok
- 1 db kezeletlen héjú lime
- ehető virágok
A gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta elkészítése:
- A keksz alapot készítsük el először.
- A linzer/keksz hozzávalóit alaposan gyúrjuk össze.
- Majd előmelegített 170 °C fokos sütőben készre sütjük, kb. 15 perc alatt.
- Most a nyújtással sem bajlódtam, csak a kezemmel egyengettem el, körülbelüli egyforma vastagságúra a keksz alapot.
- Amíg a keksz sül, pucoljuk meg a gránátalmát és az avokádót.
- Egy tálba borítsuk ki a növényi mascarpónét, és az Alpo növényi tejszínt.
- Reszeljük bele a lime-ok héját, és facsarjuk bele a levüket is.
- Ezután kezdjük el óvatosan felverni az egészet.
- Amikor már egynemű az egész, akkor tegyük félre.
- Ekkora már ki is sült a keksz.
- Tegyük félre hidegebb, huzatosabb helyre, így nagyon gyorsan ki fog hűlni.
- Ahogy kihűlt, kezünkkel alaposan aprítsuk, porítsuk össze a kekszet.
- Reszeljük hozzá a kezeletlen héjú narancs héját.
- Adjuk hozzá a felolvasztott margarint.
- Keverjük el, és egy kisebb tortaforma aljára lapítsuk el.
- Tegyük be pár percre a hűtőszekrénybe hűlni.
- Amíg hűl a torta alapja, addig a kész és félretett krémből 2-3 evőkanállal vegyünk ki egy pohárba.
- Adjuk hozzá az agar-agart, és mikrohullámú sütőben kb. 1,5 percig melegítsük, forraljuk.
- Az agar-agarnál az a lényeg, hogy kb. 90 másodpercig forralódjon.
- Ezt a felforrt krémet keverjük el alaposan a többi krémmel.
- Ezt halmozzuk rá a torta, vagyis a keksz alapra.
- Ha ez egész kicsit összeérett, ismét hűlt a torta a hűtőszekrényben, dekoráljuk ki.
- Mehet a tetejére a gránátalma, vékonyra felvágott lime szeletek és az ehető virág is.
- Kihűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes avokádós, limeos tortában |
Energia | 19450 kJ / 4642 kcal | 1215 kJ / 290 kcal |
Zsír | 319,5 g | 20,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 222,1 g | 13,9 g |
Szénhidrát | 399,0 g | 24,9 g |
amelyből cukrok | 135,5 g | 8,5 g |
Rost | 23,7 g | 1,5 g |
Fehérje | 8,4 g | 0,5 g |
Só | 7,84 g | 0,49 g |
A gluténmentes tavaszváró avokádós, limeos torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar avokádó citrom édes édesítőszer glutén és tejmentes gyors húsvéti receptek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lime margarin narancs növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vendégváró