Gluténmentes tökmagkrémes sós csiga
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tökmagkrémes sós csigával bővült.
A sok-sok édesség után, vágytam már valami sós falatra, falatokra. Ezer éve sütöttem már csigákat, ezért gondoltam egyet, és egy sós, tökmagos, növényi sajtos csigát álmodtam meg. Már a színe is kínálja magát, de az íze leírhatatlanul finom.
Hozzávalók (24 db):
Tésztához:
- 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 200 g It’s us Mikló’s Universal lisztkeverék
- 50 g tápiókakeményítő
- csipet cukor
- csipet só
- 60 g olvasztott margarin
- 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 300 ml víz
- 20 g friss élesztő
Krémhez:
- 125 g (sózott) tökmag
- 150 g növényi sajt
- 50 g lágy margarin
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 4 evőkanál oliva olaj
- frissen őrölt bors
Nyújtáshoz:
- 2-3 evőkanál It’s us Miklós Universal lisztkeverék
Tetejére:
- 3 evőkanál margarin
- 1 teáskanál ketchup
- 3 evőkanál apró magkeverék
A gluténmentes tökmagkrémes sós csiga elkészítése:
- A tökmagot pirítsuk meg pár perc alatt forró serpenyőben.
- Tegyük félre hűlni.
- 50 ml langyos vízben, csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt.
- Amíg kel az élesztő, mérjük ki a száraz hozzávalókat a tésztához.
- A felfutott élesztőt adjuk a száraz összetevőkhöz.
- Dagasztógép segítségével alaposan dagasszuk meg a tésztát.
- Közben fokozatosan adjuk hozzá a vizet, az napraforgó olajat, olvasztott margarint.
- Ha szépen összeállt a tészta, lefedve kelesszük kb. 30 percet.
- A kihűlt, pirított tökmagot aprítógépben pürésítsük krémesre a felvágott növényi sajttal, sóval, borssal, margarinnal és az oliva olajjal.
- Most azért csak csipetnyi sót adtam hozzá, mert a tökmag eleve sós volt!
- Közben, ha már megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk ki, téglalap formájúra.
- Erre halmozzuk a tökmagos-növényi sajtos krémet.
- Óvatosan, egy kenőkés segítségével egyenletesen kenjük a tésztára a krémet.
- Tekerjük fel óvatosan.
- Vágjunk ebből két ujjnyi vastagságú csigákat.
- Helyezzek sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kicsit pihentessük, amíg a sütő felmelegszik 180 °C fokra.
- Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a ketchupot.
- Kenjük le a csigákat, szórjuk meg magvakkal.
- Előmelegített sütőben 180 °C fokon kb. 30 percet sütjük.
- Kihűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kelesztéssel, sütéssel együtt 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes tökmagkrémes sós csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes party snack gluténmentes sós csiga gluténmentes zabpehelyliszt Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz ketchup lisztkeverék margarin NATURBIT ALFA-MIX olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt só tápiókakeményítő tökmag uzsonna és tízórai vendégváró