Gluténmentes tökmagos kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tökmagos kenyérrel bővült.
Minden reggel munkába menet kétszer is pékség mellett haladok el. Reggelente azok az illatok, ahogy elhaladok mellettünk, leírhatatlan. Sokszor szemeztem egy tökmagos kenyérre onnan. Eljött az idő, hogy elkészítsem itthon azt a fajta kenyeret, természetesen mentesítve.
Hozzávalók (20-22 szelet):
- 250 g Schär Mix it Universal lisztkeverék
- 200 g Nutri free Mix per Pane liszt
- 50 g tápiókakeményítő
- 50 g tökmag
- 12 g só
- 14 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 2 evőkanál olvasztott növényi margarin
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A gluténmentes tökmagos kenyér elkészítése:
- 100 ml vizet langyosítsunk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
- A tökmagokat alaposan mossuk át, meleg folyó vízzel.
- A mosott tökmagból kb. 40 g daráljunk le, vagy törjünk össze kisebb-nagyobb darabokra.
- A többi mag a kenyér tetejére kerül majd.
- Adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt/kosarat.
- Most kb.1 órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amire majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajjal vékonyan.
- Szórjuk meg a nedves tökmaggal.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, kb. 1 óra kelesztés, 45-60 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 20 szeletből 1 szelet tökmagos gluténmentes kenyérben |
22 szeletből 1 szelet tökmagos gluténmentes kenyérben |
Energia | 9637 kJ / 2300 kcal | 482 kJ / 115 kcal | 437 kJ / 104 kcal |
Zsír | 50,7 g | 2,5 g | 2,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,6 g | 1,05 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 415,5 | 20,8 g | 18,9 g |
amelyből cukrok | 38,3 g | 1,9 g | 1,7 g |
Rost | 24,6 g | 1,2 g | 1,1 g |
Fehérje | 30,5 g | 1,5 g | 1,4 g |
Só | 16,38 g | 0,82 g | 0,74 g |
A gluténmentes tökmagos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gluténmentes péksütemények gyors ivóvíz lisztkeverék margarin Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix it só tápióka keményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tökmag uzsonna és tízórai