Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tökmagos kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tökmagos kenyérrel bővült.

Minden reggel munkába menet kétszer is pékség mellett haladok el. Reggelente azok az illatok, ahogy elhaladok mellettünk, leírhatatlan. Sokszor szemeztem egy tökmagos kenyérre onnan. Eljött az idő, hogy elkészítsem itthon azt a fajta kenyeret, természetesen mentesítve.

Hozzávalók (20-22 szelet):

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A gluténmentes tökmagos kenyér elkészítése:

  • 100 ml vizet langyosítsunk meg.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni ezeket.
  • Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
  • A tökmagokat alaposan mossuk át, meleg folyó vízzel.
  • A mosott tökmagból kb. 40 g daráljunk le, vagy törjünk össze kisebb-nagyobb darabokra.
  • A többi mag a kenyér tetejére kerül majd.
  • Adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
  • Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
  • Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • Takarjuk le körben az egész edényt/kosarat.
  • Most kb.1 órán át hagytam kelni.
  • A tepsi, amire majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
  • Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
  • Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
  • De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
  • Kenjük le az étolajjal vékonyan.
  • Szórjuk meg a nedves tökmaggal.
  • Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc, kb. 1 óra kelesztés, 45-60 perc sütés

Tápanyagtartalom az egészben 20 szeletből 1 szelet tökmagos
gluténmentes kenyérben
22 szeletből 1 szelet tökmagos
gluténmentes kenyérben
Energia 9637 kJ / 2300 kcal 482 kJ / 115 kcal 437 kJ / 104 kcal
Zsír 50,7 g 2,5 g 2,3 g
  amelyből telített zsírsavak 19,6 g 1,05 g 0,9 g
Szénhidrát 415,5 20,8 g 18,9 g
  amelyből cukrok 38,3 g 1,9 g 1,7 g
Rost 24,6 g 1,2 g 1,1 g
Fehérje 30,5 g 1,5 g 1,4 g
16,38 g 0,82 g 0,74 g

A gluténmentes tökmagos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes tökmagos kenyér

Kategória: , , , ,