Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes töltött Naan kenyér

töltött kenyér recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes töltött Naan kenyérrel lepett meg minket.

Van már egy ilyen naan kenyerem az oldalon, azt tovább gondolva készült ez a töltött verzió. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (4 db):

  • 260 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék (másik liszttel is készíthető)
  • 150 g tej (lehet víz is)
  • 130 g joghurt (vagy tejföl, vagy kefír, vagy növényi alternatíva)
  • 3 g só
  • 6 g psyllium útifűmaghéj
  • 7 g porélesztő
  • 20 g olaj
  • Nagy csipet mixed herbs (kakukkfű, rozmaring, oregánó stb.)

Töltéshez:

  • 4 szelet sonka (bármilyen jó)
  • 4 szelet lapka sajt (bármilyen jó)

A gluténmentes töltött Naan kenyér elkészítése:

  • Minden száraz hozzávalót kimérek egy tálba, alaposan elkeverem.
  • Joghurttal készítettem, ha másik alternatívát választotok figyeljétek a folyadék mennyiségét, mert eltérő lehet mint amit megadtam.
  • Minden lisztnek és joghurtnak, stb. más a folyadék felvétele.
  • Kézzel elkeverem, lehet géppel is, mikor összeáll a tészta, apránként adagolom a langyos tejet, míg rugalmas tésztát nem kapok.
  • Végül az olajjal kidagasztom a tésztát.
  • Lefedve, szobahőmérsékleten duplájára kelesztem.
  • Ez lehet 1 óra is, de kevesebb is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Lisztezett gyúrólapon 4 részre osztom a tésztát.
  • Fogok egy részt elfelezem, 15-18 cm átmérőjű körre nyújtón.
  • Erre teszem az 1-1 szelet sonkát és a sajtot.
  • Kinyújtom a másik felét, ráteszem a tetejére.
  • Szüleit körben összecsípem, hogy sütés közben nehogy kiszökjön a sajt.
  • Így készítem a többit is.
  • Mikor elkészült, egy tapadás mentes serpenyőt előmelegítem.
  • Száraz serpenyőbe teszem az első töltött Naan kenyeret,3 percig sütöm az egyik oldalán, nagyon alacsony hőmérsékleten.
  • Megfordítom, másik oldalán is 3 percig sütöm.
  • Nem szabad magas hőmérsékleten, mert meg ég, és a közepe nyers marad.
  • Többit is így sütöm meg.
  • Lehet töltelék nélkül is sütni, és ezután betölteni.
  • Jól tekerhető, formázható.
  • Fokhagymás tejfölbe mártogatva fogyasztottuk.
  • Nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • 10 perc dagasztás
  • 1 óra kelesztés (lehet kevesebb is)
  • 24 perc sütés

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Töltött Naan kenyérben

Energia

5610 kJ / 1339 kcal

1403 kJ / 334 kcal

Zsír

35,7 g

8,9 g

  amelyből telített zsírsavak

11,8 g

3,0 g

Szénhidrát

214,9 g

53,7 g

  amelyből cukrok

24,5 g

6,1 g

Rost

21,2 g

5,3 g

Fehérje

30,5 g

7,6 g

7,36 g

1,84 g

A gluténmentes töltött Naan kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes töltött kenyér recept

gluténmentes naan kenyér

Kategória: , , ,