Gluténmentes töltött Naan kenyér
Iri mama egy gluténmentes töltött Naan kenyérrel lepett meg minket.
Van már egy ilyen naan kenyerem az oldalon, azt tovább gondolva készült ez a töltött verzió. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (4 db):
- 260 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék (másik liszttel is készíthető)
- 150 g tej (lehet víz is)
- 130 g joghurt (vagy tejföl, vagy kefír, vagy növényi alternatíva)
- 3 g só
- 6 g psyllium útifűmaghéj
- 7 g porélesztő
- 20 g olaj
- Nagy csipet mixed herbs (kakukkfű, rozmaring, oregánó stb.)
Töltéshez:
- 4 szelet sonka (bármilyen jó)
- 4 szelet lapka sajt (bármilyen jó)
A gluténmentes töltött Naan kenyér elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót kimérek egy tálba, alaposan elkeverem.
- Joghurttal készítettem, ha másik alternatívát választotok figyeljétek a folyadék mennyiségét, mert eltérő lehet mint amit megadtam.
- Minden lisztnek és joghurtnak, stb. más a folyadék felvétele.
- Kézzel elkeverem, lehet géppel is, mikor összeáll a tészta, apránként adagolom a langyos tejet, míg rugalmas tésztát nem kapok.
- Végül az olajjal kidagasztom a tésztát.
- Lefedve, szobahőmérsékleten duplájára kelesztem.
- Ez lehet 1 óra is, de kevesebb is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Lisztezett gyúrólapon 4 részre osztom a tésztát.
- Fogok egy részt elfelezem, 15-18 cm átmérőjű körre nyújtón.
- Erre teszem az 1-1 szelet sonkát és a sajtot.
- Kinyújtom a másik felét, ráteszem a tetejére.
- Szüleit körben összecsípem, hogy sütés közben nehogy kiszökjön a sajt.
- Így készítem a többit is.
- Mikor elkészült, egy tapadás mentes serpenyőt előmelegítem.
- Száraz serpenyőbe teszem az első töltött Naan kenyeret,3 percig sütöm az egyik oldalán, nagyon alacsony hőmérsékleten.
- Megfordítom, másik oldalán is 3 percig sütöm.
- Nem szabad magas hőmérsékleten, mert meg ég, és a közepe nyers marad.
- Többit is így sütöm meg.
- Lehet töltelék nélkül is sütni, és ezután betölteni.
- Jól tekerhető, formázható.
- Fokhagymás tejfölbe mártogatva fogyasztottuk.
- Nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- 10 perc dagasztás
- 1 óra kelesztés (lehet kevesebb is)
- 24 perc sütés
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Töltött Naan kenyérben |
Energia |
5610 kJ / 1339 kcal |
1403 kJ / 334 kcal |
Zsír |
35,7 g |
8,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
11,8 g |
3,0 g |
Szénhidrát |
214,9 g |
53,7 g |
amelyből cukrok |
24,5 g |
6,1 g |
Rost |
21,2 g |
5,3 g |
Fehérje |
30,5 g |
7,6 g |
Só |
7,36 g |
1,84 g |
A gluténmentes töltött Naan kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: gluténmentes kenyér gluténmentes péksütemények joghurt kakukkfű lisztkeverék olaj oregánó psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rozmaring sajt Schär Mix B só sonka tej uzsonna és tízórai