Gluténmentes tom yam leves Kolosfree módra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tom yam levessel bővült.
A távol-keleti ízek nagyon közel állnak hozzám. Bár az igazat megvallva, a nagyon csípős ételeket nem kedvelem. Ez olyan kakukktojás ez, hiszen az ottaniak kifejezetten szeretik a forrón csípős ételeket. Voltam már néhányszor Thaiföldön, és sok Tom yam levest kóstoltam már. Most elhoztam a saját levesem, picit újragondolva, kevésbé csípős verzióban.
Hozzávalók (8 főre):
- 400 g filézett csirkemell csíkok
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
- 2 db közepes fej vöröshagyma
- 2 szál répa (kb. 350 g tisztítva)
- 1 db sárga húsú kaliforniai paprika
- 200 g csiperkegomba
- 6 db apró paradicsom
- 1 tasak Tom yam fűszerkeverék
- 400 ml Fibelle kókuszkrém (vegán)
- 2 db lime
- ízlés szerint halszósz
- 5 liter víz
- ízlés szerint friss koriander levél
- ízlés szerint mungóbab csíra
A gluténmentes tom yam leves Kolosfree módra elkészítése:
- A filézett csirkemellet vágjuk apró csíkokra.
- A zöldségeket pucoljuk meg, mossuk meg.
- Vágjuk fel egyforma mérető hasábokra.
- A gombát elég negyedekre vágni, ha kisebb méretű csiperkéink vannak.
- A koriander leveleket mossuk meg, csepegtessük le róluk a vizet.
- A napraforgó étolajat forrósítsuk fel.
- Tegyük rá és fehéredésig pirítsuk le a csirkemell csíkokat.
- Ezután pirítsuk át a zöldségeket is, a gombával együtt, de a koriander csak a végén kerül rá.
- A paradicsomot is később tegyük csak rá.
- Tegyük rá a kész fűszert is.
- Vigyázzunk, alapból erős, csípős a kész fűszerkeverék!
- Ha szeretnénk még csípősebb ízt, főzzünk bele chili paprika darabokat.
- Szórjuk meg barna cukorral.
- Öntsük fel a vízzel.
- Ha már elkezd forrni a leves, a negyedelt paradicsomot is dobjuk bele.
- Forraljuk még pár percig.
- 2-3 perc után öntsük bele a kókuszkrémet.
- Kókuszkrém kissé enyhíti a csípős ízt.
- A végén ízesítsük halszósszal.
- Sós, óvatosan bánjunk vele.
- Az elforrt vizet pótoljuk.
- Egy adag koriander levelet szórjunk bel, keverjük el a levessel.
- Facsarjunk bele 2 darab lim s levet.
- Tálaláskor tetszőlegesen adjunk hozzá mungóbab csírát, és összevágott koriander levelet is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 45 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes tom yam leves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csirkemell főétel gomba gyors halszósz ivóvíz kaliforniai paprika kókuszkrém koriander leves lime mungóbab napraforgómag paradicsom répa vöröshagyma