Gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka bővült.
A tonkababról már hallottam, de a figyelmemet egyik diákom hívta fel erre. Nagyobb fűszeres boltokban, ázsiai élelmiszerüzletekben könnyen beszerezhető ez a mesés illatú fűszernövény termése. Nagyon illik a kakaós, csokis, kávés krémekhez. Hiába van rossz híre, nem igaz belőle semmi, nyugodtan felhasználható finom fűszer.
Hozzávalók (18 db):
Tésztához:
- 5 db egész tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 6 evőkanál It’s us Miklo’s Universal plusz lisztkeverék
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csomag Dr. Oetker Finesse vaníilia kivonat
Kávékrémhez:
- 2 dl frissen főtt kávé
- 1 dl víz
- 40 g csokoládés pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 db tonkabab lereszelve
- 200 ml Kara kókuszkrém
- 125 g Ráma Vega vajhelyettesítő
- 3 evőkanál porcukor
Csokimáz:
- 100 g kristálycukor
- 25 ml víz
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 kávéskanál napraforgó étolaj
- 1,5 evőkanál Ráma Vega vajhelyettesítő
Tetejére, dekorációképp (el is hagyható)
- pár szem kávé
- fél-fél szem pisztácia
- kis adag vajkrém (Ráma Vega vajhelyettesítőből)
A gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka elkészítése:
- A tojásokat most egyben vertem fel robotgép segítségével, a cukorral és az egy evőkanál étolajjal.
- Adjuk hozzá a vanília kivonatot, verjük tovább habosra a tojásokat.
- Ha kész a habunk, beleszitáljuk a többi hozzávalót. (liszt, sütőpor és szódabikarbóna)
- 31×23 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütjük. Kb. 15 perc.
- Elkészítjük a kávékrémet, mintha pudingot főznénk. Cukrot a kávé és víz egy részével és a csokoládés pudinggal elkeverjük.
- Reszeljük bele a tonkababot.
- Jó sűrűre főzzük a többi vizes kávéval.
- Ha kihűlt a krém, hozzá adjuk a Ráma vajhelyettesítőt és porcukrot. Krémesre keverjük.
- A piskótánk kihűlt, hosszában ketté vágjuk.
- Amikor a krém is kihűlt, kézi robotgép segítségével verjük habosra a Kara kókuszkrémmel, porcukorral és a vajhelyettesítővel.
- Kenjük le a tésztalapunk alsó részét a krémmel, és helyezzük vissza rá a tészta felső lapját.
- Tegyük hűtőbe pihenni.
- Amíg pihen a tészta, főzzük meg az összes hozzávalóból a csokimázat.
- Az étolajtól fényes lesz a csokoládémáz, a vajpótló pedig segít megdermednie.
- Pár percig hagyjuk hűlni a mázunkat. (az én mázam nagyon gyorsan elkezdett megdermedni)
- Majd szépen, óvatosan kenjük el a tészta tetején.
- Ízlés szerint dekorálhatjuk a kockákat kávészemekkel, pisztáciával, vagy kevés „vajkrémmel”
- Tegyük újra hűtőszekrénybe és hagyjuk megdermedni a csokoládémázat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladő
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. tonkababos kockában díszítés nélkül |
Energia | 14023 kJ 3339 kcal | 778 kJ / 185 kcal |
Zsír | 189,0 g | 10,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 84,2 g | 4,7 g |
Szénhidrát | 348,0 g | 19,3 g |
amelyből cukrok | 250,7 g | 13,9 g |
Rost | 1,2 g | 0,1 g |
Fehérje | 37,7 g | 2,1 g |
Só | 0,68 g | 0,04 g |
A gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor kávé kókuszkrém pisztácia porcukor puding reggeli sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj vanília aroma