Gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka bővült.
A tonkababról már hallottam, de a figyelmemet egyik diákom hívta fel erre. Nagyobb fűszeres boltokban, ázsiai élelmiszerüzletekben könnyen beszerezhető ez a mesés illatú fűszernövény termése. Nagyon illik a kakaós, csokis, kávés krémekhez. Hiába van rossz híre, nem igaz belőle semmi, nyugodtan felhasználható finom fűszer.
Hozzávalók (18 db):
Tésztához:
- 5 db egész tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 6 evőkanál It’s us Miklo’s Universal plusz lisztkeverék
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csomag Dr. Oetker Finesse vaníilia kivonat
Kávékrémhez:
- 2 dl frissen főtt kávé
- 1 dl víz
- 40 g csokoládés pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 db tonkabab lereszelve
- 200 ml Kara kókuszkrém
- 125 g Ráma Vega vajhelyettesítő
- 3 evőkanál porcukor
Csokimáz:
- 100 g kristálycukor
- 25 ml víz
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 kávéskanál napraforgó étolaj
- 1,5 evőkanál Ráma Vega vajhelyettesítő
Tetejére, dekorációképp (el is hagyható)
- pár szem kávé
- fél-fél szem pisztácia
- kis adag vajkrém (Ráma Vega vajhelyettesítőből)
A gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka elkészítése:
- A tojásokat most egyben vertem fel robotgép segítségével, a cukorral és az egy evőkanál étolajjal.
- Adjuk hozzá a vanília kivonatot, verjük tovább habosra a tojásokat.
- Ha kész a habunk, beleszitáljuk a többi hozzávalót. (liszt, sütőpor és szódabikarbóna)
- 31×23 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütjük. Kb. 15 perc.
- Elkészítjük a kávékrémet, mintha pudingot főznénk. Cukrot a kávé és víz egy részével és a csokoládés pudinggal elkeverjük.
- Reszeljük bele a tonkababot.
- Jó sűrűre főzzük a többi vizes kávéval.
- Ha kihűlt a krém, hozzá adjuk a Ráma vajhelyettesítőt és porcukrot. Krémesre keverjük.
- A piskótánk kihűlt, hosszában ketté vágjuk.
- Amikor a krém is kihűlt, kézi robotgép segítségével verjük habosra a Kara kókuszkrémmel, porcukorral és a vajhelyettesítővel.
- Kenjük le a tésztalapunk alsó részét a krémmel, és helyezzük vissza rá a tészta felső lapját.
- Tegyük hűtőbe pihenni.
- Amíg pihen a tészta, főzzük meg az összes hozzávalóból a csokimázat.
- Az étolajtól fényes lesz a csokoládémáz, a vajpótló pedig segít megdermednie.
- Pár percig hagyjuk hűlni a mázunkat. (az én mázam nagyon gyorsan elkezdett megdermedni)
- Majd szépen, óvatosan kenjük el a tészta tetején.
- Ízlés szerint dekorálhatjuk a kockákat kávészemekkel, pisztáciával, vagy kevés „vajkrémmel”
- Tegyük újra hűtőszekrénybe és hagyjuk megdermedni a csokoládémázat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladő
Elkészítési idő: 1,5 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. tonkababos kockában díszítés nélkül |
| Energia | 14023 kJ 3339 kcal | 778 kJ / 185 kcal |
| Zsír | 189,0 g | 10,5 g |
| amelyből telített zsírsavak | 84,2 g | 4,7 g |
| Szénhidrát | 348,0 g | 19,3 g |
| amelyből cukrok | 250,7 g | 13,9 g |
| Rost | 1,2 g | 0,1 g |
| Fehérje | 37,7 g | 2,1 g |
| Só | 0,68 g | 0,04 g |
A gluténmentes tonkababos-kávékrémes kocka tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor kávé kókuszkrém pisztácia porcukor puding reggeli sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj vanília aroma











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

