Gluténmentes túrós pogácsák – a vendégvárás elmaradhatatlan hozzávalói
Tökéletesen puha, ízletes, tápláló ! Csomagoljuk be tízóraira, uzsonnára egy gyümölcs mellé, de vendégvárónak is kitűnő választás!
Hozzávaló kb. 35 db pogácsához:
- 250 g liszt
- 250 g félzsíros * túró
- 100 g natúr * joghurt (1,5%-os)
- 100 g * vaj / margarin
- 1 közepes méretű (M-es) tojás és 1 db a kenéshez
- 10 g psyllium rost (útifűmaghéj),
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 30 g vegyes magvak
- 10 g lenmag
- 10 g napraforgómag
- 10 g szezámmag
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A magvakat mérjük ki, majd keverjük össze.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd tegyük egy tálba és keverjük össze.
- Adjuk hozzá a megmosott, külön tálban felütött tojást, majd a natúr joghurtot és a felolvasztott margarint és gyúrjuk egynemű masszává.
- Enyhén lisztezett felületre vegyük ki a masszát, majd sodrófa segítségével nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra és szúrjuk ki pogácsaszaggatóval. Tetejét kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg a vegyes magvakkal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat egymástól 12 cm-re.
- Az előkészített pogácsákat tegyük be a sütőbe, majd süssük készre 15 perc alatt.
- Hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk is!
* jelölt élelmiszerek laktózmentes változatával laktózintolelranciások is elkészíthetik a gluténmentes túrós pogácsa receptet.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban (35 db) és 1 egy darabban
Egész adag | Egy darab | |
Energia | 2341,3 kcal / 9763,2 kJ | 66,9 kcal /278,9 kJ |
Fehérje | 82,1 g | 2,3 g |
Zsír | 124,4 g | 3,6 g |
Szénhidrát | 206,8 g | 5,9 g |
Élelmi rost | 29,8 g | 0,9 g |
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt barna rizsliszt gluténmentes party snack hajdinaliszt joghurt lenmag napraforgómag pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) sós aprósütemények sütőpor szezámmag tehéntúró tojás uzsonna és tízórai vaj