Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes túrós pogácsák – a vendégvárás elmaradhatatlan hozzávalói

Tökéletesen puha, ízletes, tápláló ! Csomagoljuk be tízóraira, uzsonnára egy gyümölcs mellé, de vendégvárónak is kitűnő választás!

gluténmentes túrós pogácsa receptHozzávaló kb. 35 db pogácsához:

  • 250 g liszt
  • 250 g félzsíros * túró
  • 100 g natúr * joghurt (1,5%-os)
  • 100 g * vaj / margarin
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás és 1 db a kenéshez
  • 10 g psyllium rost (útifűmaghéj),
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 30 g vegyes magvak
    • 10 g lenmag
    • 10 g napraforgómag
    • 10 g szezámmag

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A magvakat mérjük ki, majd keverjük össze.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd tegyük egy tálba és keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a megmosott, külön tálban felütött tojást, majd a natúr joghurtot és a felolvasztott margarint és gyúrjuk egynemű masszává.
  • Enyhén lisztezett felületre vegyük ki a masszát, majd sodrófa segítségével nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra és szúrjuk ki pogácsaszaggatóval. Tetejét kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg a vegyes magvakkal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pogácsákat egymástól 12 cm-re.
  • Az előkészített pogácsákat tegyük be a sütőbe, majd süssük készre 15 perc alatt.
  • Hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk is!

* jelölt élelmiszerek laktózmentes változatával laktózintolelranciások is elkészíthetik a gluténmentes túrós pogácsa receptet.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagban (35 db) és 1 egy darabban

Egész adag Egy darab
Energia 2341,3 kcal / 9763,2 kJ 66,9 kcal /278,9 kJ
Fehérje 82,1 g 2,3 g
Zsír 124,4 g 3,6 g
Szénhidrát 206,8 g 5,9 g
Élelmi rost 29,8 g 0,9 g

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,