Könnyed gluténmentes túrótorta
- A tésztához:
- 90 g kukorica lepényliszt
- 3 db M-es méretű tojás
- 90 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- Túrós krémhez:
- 400 ml * habtejszín
- 500 g * félzsíros tehéntúró
- 250 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db M-es méretű tojás
- 9 db gluténmentes zselatinlap
- Díszítéshez:
- fél üveg barackkompót
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Vegyünk elő egy kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az aljára rátesszük a sütőpapírt, majd ráhelyezzük a keretet és a kimaradó részeket vágjuk körbe.
A torta alapja – a sütemény alját egy piskótatészta adja, melyhez az alábbi elkészítést javasoljuk:
- A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel és válasszuk szét őket.
- A tojásfehérjét kb. 3 evőkanál langyos vízzel körülbelül 1 perc alatt verjük habosra.
- A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd kanalanként adjuk hozzá a tojás sárgájához és habosítsuk jól meg.
- A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk bele a cukorral felvert tojássárgájába.
- A lisztet szitáljuk át, majd apránként adjuk a tojásos masszához egy csipet sóval együtt. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet óvatosan forgassuk bele a tésztába, hogy a habos massza ne essen össze.
- Az elkészült tésztát öntsük az előzőleg előkészített formába, majd helyezzük a sütőbe és süssük középső rácson kb. 25-30 percig, majd ha a teteje aranybarnára sült, és tűpróbával ellenőriztük a torta belsejét is, vegyük ki a sütőből és tegyük egy rácsra hűlni. (A sütőpapírt távolítsuk el róla még melegen!)
Túrókrém:
- A barackkompótot jól csepegtessük le, majd vágjuk vékony szeletekre.
- Mialatt a tortaalap sül, készítsük el a krémet.
- A zselatinlapokat a csomagoláson lévő leírás szerint áztassuk be, nyomkodjuk ki, majd alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel egy lábasban. Ezután hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a frissen facsart citromlevet.
- A tojásokat mossuk meg alaposan, válasszuk szét, majd verjük habosra a tojásfehérjét egy csipet sóval.
- A hideg habtejszínt szintén verjük kemény habbá, közben apránként adjunk hozzá 150 g kristálycukrot.
- A tojássárgáját is habosítsuk fel a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük bele a túrót, adjuk hozzá a kihűlt zselatint és óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínt és a habbá vert tojásfehérjét is. Óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük simára a krémet.
- A kihűlt piskótatésztát helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd kenjük meg az előkészített krémmel és díszítsük a vékonyra szeletelt barackszeletekkel.
- Ízlés szerint a piskótára is fektethetünk barackot, majd arra tegyük rá a krémet, és a tetejére ismét a barackszeleteket.
- Az így elkészített tortát 3-4 órára helyezzük a hűtőszekrénybe.
- Tálalás előtt vegyük le a tortaforma szélét és már szeletelhetjük is!
TIPP: Ízlés szerint díszíthetjük más gyümölcsökkel is, pl. erdei gyümölcsökkel, de mindig vigyázzunk arra, hogy a gyümölcsök jól le legyenek csöpögtetve, hogy ne áztassák el a túrókrémet. Fagyasztott gyümölcs esetében különösen figyeljünk oda!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes túrótorta receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
Laktózmentes tejszínt és túró is használható laktóz-intolerancia és cöliákia együttes fennállása esetén.
- Recept címke: barackkompót cukor habtejszín húsvéti receptek kukoricaliszt tehéntúró tojás torta túrótorta recept vaníliás cukor zselatin