Gluténmentes újkáposztás pogácsa
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újkáposztás pogácsával bővült.
Végre eljött az új káposzta szezonja is. Imádom ilyenkor (is) a káposztát. Ekkor még szinte teljesen édes, roppanós. Pillanatok alatt összeesik egy kevés hő hatására is. A friss, majd még majdnem meleg káposztás pogácsa ízénél illatánál talán nincs is finomabb. Sok borssal a legfinomabb.
Hozzávalók (22 db):
Káposztához:
- 550 g újkáposzta
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 50 ml víz
- csipet cukor
- 2 teáskanál só
- ízlés szerint frissen őrölt bors (még több bors)
Tésztához:
- 70 g It’s us mimen Cirok pékáru gluténmentes lisztkeverék
- 250 g It’s us fehérkenyér liszt
- 100 g It’s us Mikló’s universal mix lisztkeverék
- 80 g It’s us Mikló’s univerzal mix plus lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 8 g It’s us bambuszrost
- 9 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 1 db tojás
- 300 ml víz
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
- 22 g élesztő
- csipet cukor
Tetejére:
- 1 egész felvert tojás
- ízlés szerint frissen őrölt bors
A gluténmentes újkáposztás pogácsa elkészítése:
- Az újkáposztát vágjuk apróra.
- A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra.
- Az étolajon és a sertészsíron kezdjük el megpárolni.
- Amikor már szépen üvegesedik a hagyma, adjuk hozzá a felvágott káposztát.
- Szórjuk meg a cukorral, sóval és a frissen őrölt borssal.
- Öntsük bele a vizet.
- Pároljuk készre.
- Addig a vízből vegyünk ki 50 ml-t, langyosítsuk meg.
- Szórjunk bele csipet cukrot.
- Adjuk hozzá a friss élesztőt.
- Mérjük ki a liszteket.
- Egy tálba szórjuk bele valamennyi száraz hozzávalót.
- Üssük bele az egész tojást is.
- A felfutott élesztőt öntsük a lisztekhez.
- Adjuk hozzá fokozatosan a vizet.
- Kesztyűvel a legjobb dolgoznunk.
- Adjuk hozzá a megpárolódott káposztát.
- Gyúrjuk össze az egészet.
- A tészta inkább ragadni fog, de az étolaj hozzáadása után könnyebben kezelhető lesz.
- Olajos felületen nyújtsuk ki a tésztát.
- Pogácsa szaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kiszaggatott pogácsákat.
- Takarjuk le, és kelesszük huzatmentes, langyos helyen.
- Kb. 30 perc elteltével a felvert tojással kenjük le a tetejüket.
- Frissen őrölt borssal meghinthetjük a tetejét.
- Előmelegített 200 °C fokos fokos sütőben süssük készre.
- Kb. 25-30 perc elteltével készen is lesznek a pogácsák.
- Kihűlve, langyosan tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés és sütés 30 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes újkáposztás pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt bors cirokliszt cukor élesztő étolaj gluténmentes party snack gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz káposzta lila hagyma pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sós aprósütemények tojás uzsonna és tízórai vendégváró zsír