Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár

desszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohárral bővült.

Ki ne szeretné a hagyományos feketeredő tortát? Viszont ebben a forróságban kinek van kedve tortát sütni, hosszú ideig? Ugye-ugye?! Szóval, újra csavartam egyet az eredeti recepten, így készült el az avokádós csokoládékrémmel megbolondított, meggyréteges desszertpohár.

Hozzávalók (12 pohár):

Tésztához:

  • 300 g Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
  • 200 g Rama növényi margarin
  • 100 g porcukor
  • 4-5 evőkanál holland zsírszegény kakaópor (mennyiség a színtől függ)
  • csipet só

Avokádós csokoládékrémhez:

  • 2 csomag mentes csokoládés pudingpor
  • 5 dl növényi ital (most rizsital)
  • 5 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 250 g pucolt avokádó húsa
  • 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor

Meggyréteg:

  • 500 g meggy, magozva
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • fél bio citrom reszelt héja
  • fél bio citrom frissen facsart leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 dl víz
  • 3 teáskanál It’s us Naturbit kukoricakeményítő

Növényi tejszínalternatíva:

  • 250 ml növényi tejszínalternatíva (most Alpro)
  • 1 teáskanál porcukor

A gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár elkészítése:

  • A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  • Amíg a meggyréteg hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
  • Addig magozzuk ki a meggyet, tiszítsuk meg az avokádót.
  • Vegyük ki a linzertésztát, kezünkkel egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengessük el.
  • Előmelegített 180 °C fokon süssük készre kb. 12-15 perc alatt.
  • Vegyük ki a kész tésztát és hűtsük ki.
  • Jöhet az avokádós csokoládékrém.
  • A pudingport 2 dl rizsitallal a cukorral és csipet sóval keverjük el.
  • A többi tejitalt kezdjük el forralni.
  • Főzzük meg a pudingot, jó sűrűre.
  • Tegyük félre kicsit hűlni.
  • Ha már hűlt a puding, egy késes aprítóba tegyük bele az avokádót, és a pudingot is.
  • Mérjük hozzá a zsírszegény kakaópor is.
  • Turmixoljuk össze homogénné az egészet.
  • A kimagozott meggyhez adjuk a cukrot, a citromlevet, citromhéjat, sót és a fahéjat.
  • 2 dl vizet öntsünk a meggy alá.
  • Kezdjük el forralni.
  • Amikor a meggyszemek kezdenek már szétesni, akkor keverjük össze a maradék vizet a kukoricakeményítővel.
  • Botmixerrel kezdjük el pürésíteni a kukoricakeményítős vízzel a meggyet.
  • Nem baj, ha maradnak benne nagyobb meggydarabok!
  • Verjük fel a növényi tejszínalternatívát a porcukorral.
  • Legyen a hab kemény. (érdemes betenni a hűtőszekrénybe akár már előző estére is az tejszínalternatívát)
  • Vegyünk elő poharakat, és a kihűlt linzertésztát morzsoljuk, daraboljuk fel egyenlő arányban a pohár aljára.
  • Jöhet rá a meggyréteg, ami idővel picit hűlt.
  • Erre kanalazzuk az avokádós csokoládékrémet.
  • Tetejére pedig a kemény növényi tejszínhab alternatíva kerüljön.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes újragondolt
feketeredő desszertpohárban
Energia 23480 kJ / 5604 kcal 1956 kJ / 467 kcal
Zsír 264,8 g 22,1 g
  amelyből telített zsírsavak 149,0 g 12,4 g
Szénhidrát 737,6 g 61,5 g
  amelyből cukrok 348,5 g 29,0 g
Rost 29,7 g 2,5 g
Fehérje 28,8 g 2,4 g
6,18 g 0,52 g

A gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes desszert recept

gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár

Kategória: , , , ,