Gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohárral bővült.
Ki ne szeretné a hagyományos feketeredő tortát? Viszont ebben a forróságban kinek van kedve tortát sütni, hosszú ideig? Ugye-ugye?! Szóval, újra csavartam egyet az eredeti recepten, így készült el az avokádós csokoládékrémmel megbolondított, meggyréteges desszertpohár.
Hozzávalók (12 pohár):
Tésztához:
- 300 g Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- 4-5 evőkanál holland zsírszegény kakaópor (mennyiség a színtől függ)
- csipet só
Avokádós csokoládékrémhez:
- 2 csomag mentes csokoládés pudingpor
- 5 dl növényi ital (most rizsital)
- 5 evőkanál cukor
- csipet só
- 250 g pucolt avokádó húsa
- 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
Meggyréteg:
- 500 g meggy, magozva
- 100 g cukor
- csipet só
- fél bio citrom reszelt héja
- fél bio citrom frissen facsart leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 dl víz
- 3 teáskanál It’s us Naturbit kukoricakeményítő
Növényi tejszínalternatíva:
- 250 ml növényi tejszínalternatíva (most Alpro)
- 1 teáskanál porcukor
A gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár elkészítése:
- A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Amíg a meggyréteg hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
- Addig magozzuk ki a meggyet, tiszítsuk meg az avokádót.
- Vegyük ki a linzertésztát, kezünkkel egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengessük el.
- Előmelegített 180 °C fokon süssük készre kb. 12-15 perc alatt.
- Vegyük ki a kész tésztát és hűtsük ki.
- Jöhet az avokádós csokoládékrém.
- A pudingport 2 dl rizsitallal a cukorral és csipet sóval keverjük el.
- A többi tejitalt kezdjük el forralni.
- Főzzük meg a pudingot, jó sűrűre.
- Tegyük félre kicsit hűlni.
- Ha már hűlt a puding, egy késes aprítóba tegyük bele az avokádót, és a pudingot is.
- Mérjük hozzá a zsírszegény kakaópor is.
- Turmixoljuk össze homogénné az egészet.
- A kimagozott meggyhez adjuk a cukrot, a citromlevet, citromhéjat, sót és a fahéjat.
- 2 dl vizet öntsünk a meggy alá.
- Kezdjük el forralni.
- Amikor a meggyszemek kezdenek már szétesni, akkor keverjük össze a maradék vizet a kukoricakeményítővel.
- Botmixerrel kezdjük el pürésíteni a kukoricakeményítős vízzel a meggyet.
- Nem baj, ha maradnak benne nagyobb meggydarabok!
- Verjük fel a növényi tejszínalternatívát a porcukorral.
- Legyen a hab kemény. (érdemes betenni a hűtőszekrénybe akár már előző estére is az tejszínalternatívát)
- Vegyünk elő poharakat, és a kihűlt linzertésztát morzsoljuk, daraboljuk fel egyenlő arányban a pohár aljára.
- Jöhet rá a meggyréteg, ami idővel picit hűlt.
- Erre kanalazzuk az avokádós csokoládékrémet.
- Tetejére pedig a kemény növényi tejszínhab alternatíva kerüljön.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohárban |
Energia | 23480 kJ / 5604 kcal | 1956 kJ / 467 kcal |
Zsír | 264,8 g | 22,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 149,0 g | 12,4 g |
Szénhidrát | 737,6 g | 61,5 g |
amelyből cukrok | 348,5 g | 29,0 g |
Rost | 29,7 g | 2,5 g |
Fehérje | 28,8 g | 2,4 g |
Só | 6,18 g | 0,52 g |
A gluténmentes újragondolt feketeredő desszertpohár tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: avokádó citrom csokoládé puding cukor édes fahéj gyors It's us Naturbit Basic Mix ivóvíz kakaópor kukoricakeményítő margarin meggy növényi habtejszín alternatíva porcukor reggeli rizsital só uzsonna és tízórai