Gluténmentes újragondolt mákos guba, narancspürével
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt mákos gubával, narancspürével bővült.
Maradékmentés, mák, mi más kell még a mákos gubához? Ne feltétlenül kell félgömb szilikon forma, kivajazott pohár, muffin forma is alkalmas a különleges desszert elkészítéséhez. Igazán látványos finomságot készíthetünk vendéginknek.
Hozzávalók (6 adag):
Kenyér réteghez:
- 50 ml növényi ital
- 150 g maradék gluténmentes kenyér
- ízlés szerint vanília kivonat
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 bő mokkáskanál agar-agar
Mákos réteghez:
- 80 g darált mák
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 bő mokkáskanál agar-agar
Narancs püré:
- 200 ml frissen facsart narancslé
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál agara-agar
A gluténmentes újragondolt mákos guba elkészítése:
- Facsarjuk ki a narancs, narancsok levét.
- Forraljuk fel cukorral és az agar-agarral.
- Ezt a levet öntsük ki laposabb üvegtálra, és hagyjuk kihűlni a hűtőszekrényben.
- Tépkedjük apróra a kenyeret.
- Forraljunk egyet a cukros tejen az agar-agarral.
- Öntsük rá a gluténmentes kenyérre.
- Keverjük össze.
- A cukorral megdarált mákhoz reszeljünk citromhéjat.
- Ehhez is öntsünk a forralt növényi tejes, cukros agar-agaros keverékből.
- Ezt is alaposan keverjük össze.
- Most pedig rétegezzük a hozzávalókat.
- A félgömbök/ muffin formák alsó részére kerüljön az áztatott kenyérből egy adag.
- Erre kerüljön a mákos rétegből.
- Legvégül pedig ismét kenyeres réteg.
- Tegyük be ezt a hűtőszekrénybe kicsit meghűlni.
- Maradék mákot kisebb félgömbökbe tölthetjük be, tegyük azt is hűtőszekrénybe.
- Idő közben már kihűlt, és összeállt a narancsos agar-agar zselé.
- Aprítógépben daráljuk össze, és egy szitán paszírozzuk át.
- Így homogén krémes zselét kapunk.
- Vegyük ki a félgömb desszerteket.
- Tálaljuk egyenként, és mellé halmozzunk a narancsos püréből, akár egy habzsák segítségével is.
- Tetejüket dekoráljuk ehető virágokkal, tészta tüllel.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 30 – 35 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes mákos gubában |
| Energia | 44660 kJ / 1066 kcal | 744 kJ / 178 kcal |
| Zsír | 36,0 g | 6,0 g |
| amelyből telített zsírsavak | 5,1 g | 0,9 g |
| Szénhidrát | 155,1 g | 25,9 g |
| amelyből cukrok | 72,0 g | 12,0 g |
| Rost | 11,2 g | 1,9 g |
| Fehérje | 23,3 g | 3,9 g |
| Só | 3,55 g | 0,59 g |
A gluténmentes újragondolt mákos guba, narancspürével tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt agar-agar citrom édes glutén és tejmentes gluténmentes kenyér gluténmentes mákos guba kristálycukor mák narancs reggeli só tej uzsonna és tízórai vanília aroma










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

