Gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta recepttel bővült.
Ki ne hallott már az korábbi ország tortáról? A tökmaggal, tökmagolajjal, málnával? Most egy sokkal könnyebben elkészíthető, keksz alapú tortát készítettem, tojás-tej-gluténmentesen. Elkészítése így is kissé bonyolult, de az íze és a látványa mindenképp kárpótol minket.
Hozzávalók (10-12 szelet):
Kekszes-tökmagos alaphoz:
- 220 g Mester Család gluténmentes keksztekercspor
- 80 g tökmag
- 60 g porcukor
- 50 g darált mandula
- 50 g olvasztott Ráma margarin
Málna réteghez:
- 300 g fagyasztott málna
- 50 ml víz
- 80 g cukor
- csipet só
- 10 g zselatinpor
- fél bio narancs reszelt héja
Tökmag réteghez:
- 100 g tökmag
- 65 ml víz
- 30 g cukor
- 1 teáskanál zselatin por
Krémes réteghez:
- 50 ml növényi joghurt
- 500 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 3 evőkanál porcukor
- 200 g növényi mascarpone
- 15 g zselatin por
Tetejére:
- 30 g tökmag
- 30 g cukor
- 30 g darált mandula
A gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta elkészítése:
- A tökmagot ha nem tudjuk pontosan, hogy gluténmentes-e, alaposan mossuk át folyó meleg víz alatt.
- Hagyjuk szűrőben lecsöpögni.
- A kekszporát daráljuk le a tökmaggal.
- Adjuk hozzá a porcukrot, mandulát és az olvasztott margarint.
- 18 cm átmérőjű tortaforma aljára lapítsuk el a kekszes-tökmagos alapot.
- Béleljük ki a tortaformát vax fóliával, hogy a krém ne tapadjon a formára, és a torta elég magas is lesz.
- Készítsük el a tökmagos réteget.
- A vizet forraljuk fel a cukorral.
- Majd adjuk hozzá a tökmagot, keverjük össze.
- Vegyük le a tűzről, öntsük bele a zselatin port.
- Picit hagyjuk meghűlni.
- Jöhet a málna réteg.
- A málnát a cukorral, sóval reszelt narancshéjjal és a pici vízzel forraljuk fel.
- Amikor a málnaszemek szétfőttek, vegyük le a tűről.
- Pár perc pihentetés után keverjük bele a zselatinport.
- Amíg kissé lehűl, elkészítjük a krémet.
- A növényi joghurtot picit melegítsük fel.
- Keverjük bele a zselatin port, tegyük félre.
- Verjük fel a növényi tejszínhabot is.
- Amikor már majdnem kész adjuk hozzá a porcukrot és a mascarponet is.
- Verjük igazán kemény krémmé.
- Ekkor óvatosan keverjük hozzá a zselatinos növényi joghurtot.
- A torta tetejére szánt réteghez a tökmagot, mandulát és a cukrot alaposan daráljuk le.
- Jöhet az torta összeállítása.
- A krém harmad részét tegyük a kekszes alapra.
- Készítsünk egy kis, kör alakú mélyedést, fészket.
- Ebbe a mélyedésbe tegyük a tökmagos réteget.
- Erre újra krém réteg kerül.
- Öntsük rá a kissé kihűlt málnaréteget is.
- Újra jöhet a krém maradéka.
- A tetejét szórjuk meg a ledarált cukor, tökmag és mandula keverékével.
- Tegyük hűtőszekrénybe dermedni az egész tortát.
- Szeletelés előtt vegyük ki a tortaformából a tortát.
- Tekerjük le a fóliát az oldaláról.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: kb. 40 perc + pihentetésin idő
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gyors húsvéti receptek ivóvíz málna mandula margarin mascarpone narancs növényi habtejszín alternatíva növényi joghurtalternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor só tökmag torta zselatin










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

