Gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta recepttel bővült.
Ki ne hallott már az korábbi ország tortáról? A tökmaggal, tökmagolajjal, málnával? Most egy sokkal könnyebben elkészíthető, keksz alapú tortát készítettem, tojás-tej-gluténmentesen. Elkészítése így is kissé bonyolult, de az íze és a látványa mindenképp kárpótol minket.
Hozzávalók (10-12 szelet):
Kekszes-tökmagos alaphoz:
- 220 g Mester Család gluténmentes keksztekercspor
- 80 g tökmag
- 60 g porcukor
- 50 g darált mandula
- 50 g olvasztott Ráma margarin
Málna réteghez:
- 300 g fagyasztott málna
- 50 ml víz
- 80 g cukor
- csipet só
- 10 g zselatinpor
- fél bio narancs reszelt héja
Tökmag réteghez:
- 100 g tökmag
- 65 ml víz
- 30 g cukor
- 1 teáskanál zselatin por
Krémes réteghez:
- 50 ml növényi joghurt
- 500 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 3 evőkanál porcukor
- 200 g növényi mascarpone
- 15 g zselatin por
Tetejére:
- 30 g tökmag
- 30 g cukor
- 30 g darált mandula
A gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta elkészítése:
- A tökmagot ha nem tudjuk pontosan, hogy gluténmentes-e, alaposan mossuk át folyó meleg víz alatt.
- Hagyjuk szűrőben lecsöpögni.
- A kekszporát daráljuk le a tökmaggal.
- Adjuk hozzá a porcukrot, mandulát és az olvasztott margarint.
- 18 cm átmérőjű tortaforma aljára lapítsuk el a kekszes-tökmagos alapot.
- Béleljük ki a tortaformát vax fóliával, hogy a krém ne tapadjon a formára, és a torta elég magas is lesz.
- Készítsük el a tökmagos réteget.
- A vizet forraljuk fel a cukorral.
- Majd adjuk hozzá a tökmagot, keverjük össze.
- Vegyük le a tűzről, öntsük bele a zselatin port.
- Picit hagyjuk meghűlni.
- Jöhet a málna réteg.
- A málnát a cukorral, sóval reszelt narancshéjjal és a pici vízzel forraljuk fel.
- Amikor a málnaszemek szétfőttek, vegyük le a tűről.
- Pár perc pihentetés után keverjük bele a zselatinport.
- Amíg kissé lehűl, elkészítjük a krémet.
- A növényi joghurtot picit melegítsük fel.
- Keverjük bele a zselatin port, tegyük félre.
- Verjük fel a növényi tejszínhabot is.
- Amikor már majdnem kész adjuk hozzá a porcukrot és a mascarponet is.
- Verjük igazán kemény krémmé.
- Ekkor óvatosan keverjük hozzá a zselatinos növényi joghurtot.
- A torta tetejére szánt réteghez a tökmagot, mandulát és a cukrot alaposan daráljuk le.
- Jöhet az torta összeállítása.
- A krém harmad részét tegyük a kekszes alapra.
- Készítsünk egy kis, kör alakú mélyedést, fészket.
- Ebbe a mélyedésbe tegyük a tökmagos réteget.
- Erre újra krém réteg kerül.
- Öntsük rá a kissé kihűlt málnaréteget is.
- Újra jöhet a krém maradéka.
- A tetejét szórjuk meg a ledarált cukor, tökmag és mandula keverékével.
- Tegyük hűtőszekrénybe dermedni az egész tortát.
- Szeletelés előtt vegyük ki a tortaformából a tortát.
- Tekerjük le a fóliát az oldaláról.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: kb. 40 perc + pihentetésin idő
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gyors húsvéti receptek ivóvíz málna mandula margarin mascarpone narancs növényi habtejszín alternatíva növényi joghurtalternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor só tökmag torta zselatin