Gluténmentes „vajas leveles” tészta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes „vajas leveles” tésztával bővült.
Az utóbbi időben sok-sok, és még attól is több receptet olvastam magyarul, angolul. Még ettől is több videót néztem meg a vajas. leveles tésztával kapcsolatban. Glutén- és tejfehérje érzékenyként talán nekünk a legnehezebb vajas-leveles tésztát készíteni. Többször egymás után lesütöttem ezt a tésztát, és mindig még langyosan el is fogyott itthon.
Hozzávalók:
- 50 g It’s us Mimen Cirok pékáru lisztkeverék
- 190 g It’s us Miklos Univerzális lisztkeverék
- 5 g xantán
- 10 g porcukor
- 2 g só
- 1,5 evőkanál ecet (nálam 20%-os)
- 160 g Ráma margarin (fagyasztóba téve)
- kb. 80 -100 ml jéghideg víz
Nyújtáshoz:
- 1-2 Its us Naturbit rizsliszt
A gluténmentes „vajas leveles” tészta elkészítése:
- Mérjük ki a liszteket, sót és a porcukrot.
- Adjuk hozzá a Xantánt is.
- Felezzük el a lisztet egy tálban.
- Ehhez a liszthez vékonyan vágjunk bele 40 g Rámát.
- Nagyon gyors mozdulatokkal, vagy egy kézi habverő dagasztó spirálkarjával keverjük össze az egészet.
- Nem fog összeállni a tészta, de nem baj.
- Adjuk hozzá a többi lisztet.
- Óvatosan, a reszelő vékonyabbik (nem a legvékonyabb részén) részén reszeljük le a Rámát.
- A Ráma nagyon hideg, óvatosan és gyorsan reszeljük le.
- Öntsük bele az ecetet.
- Gumikesztyűs kézzel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
- A tészta nem lesz teljesen sima, inkább „pelyhes” marad, de nem baj.
- Azonnal csomagoljuk be frissen tartó fóliába.
- Tegyük a hűtőszekrénybe.
- 30 perc pihentetés után kissé rizslisztezett felületen nyújtsuk ki. (én egy elvágott műanyagzacskóban nyújtom, amibe csomagolom és teszem be a hűtőszekrénybe is)
- Hajtsuk ketté, majd azt is ketté.
- Csomagoljuk be, és újra tegyük hűtőszekrénybe.
- Ezt a lépést még kétszer ismételjük meg.
- Amikor már készen vagyunk, vékonyra nyújtva ugyan úgy elkészíthetjük, mint a hagyományos vajas leveles tésztával.
- Fontos, hogy nagyon forró sütőben süssük készre majd a tésztánkat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 20 perc és pihentetés+hajtás majd sütési idő
Pihentetés minimum 30 perc, legjobb 1-1 óra
Sütési idő: kb. 15 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes „vajas leveles” tészta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: ecet Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz margarin porcukor rizsliszt só xantán