Gluténmentes vaníliás kalács
Iri mama egy gluténmentes vaníliás kalács lepett meg minket.
Több okból is kipróbáltam a Doves farm fehér lisztből kalácsot sütni. Itt Angliában elég nehéz hozzájutni másféle lisztekhez. Van még csiszolni való rajta, ettől függetlenül nagyon finom lett így is 🙂.
Hozzávalók (10 szelet):
- 300 g Doves farm fehér gluténmentes lisztkeverék
- 4 g só
- 60 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 10 g tejpor
- 10 g psyllium rost útifűmaghéj
- 2 g xantán
- 6 g porélesztő
- 300 g langyos tej
- 30 g vaj vagy margarin
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 g tejszín
A gluténmentes vaníliás kalács elkészítése:
- Tálba kimérem a lisztet , hozzáadom a sót, cukrokat, tejport, útifűmaghéjat, xantánt, alaposan elkeverem.
- Ezután az élesztőt is beleteszem, ismét elkeverem.
- Beleöntöm a langyos a tejet, az olvasztott vajat, és a tejszínt.
- Ráreszelem a citrom héját, és bedagasztom a tésztát.
- Kisebb sütőformát kibélelem sütőpapírral, belesimítom a masszát.
- Tetejét kókusz olajjal lefújom.
- Konyhapulton letakarva, duplájára kelesztem.
- Ez 1-1,5 óra is lehet, legyünk türelmesek.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 35-45 percig sütöm.
- Hurka pálcával ellenőrzöm átsült-e?
- Ha nem ragacsos elkészült.
- Rácson hagyom kihűlni.
- Szeletelve, fagyasztható, 2 napig nem kell melegíteni, nagyon finom.
- Harmadik napon, 10-20 másodpercig mikrohullámú sütőben melegítve, pont olyan mint amikor kisült.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás: 15 perc
- Kelesztés: 1-1,5 óra
- Sütés: 35-45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Vaníliás kalácsban |
Energia |
7747 kJ / 1849 kcal |
775 kJ / 185 kcal |
Zsír |
40,8 g |
4,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
30,5 g |
3,1 g |
Szénhidrát |
330,0 g |
33,0 g |
amelyből cukrok |
90,2 g |
9,0 g |
Rost |
11,8 g |
1,2 g |
Fehérje |
28,4 g |
2,8 g |
Só |
4,86 g |
0,49 g |
A gluténmentes vaníliás kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor Doves farm lisztkeverék gluténmentes péksütemények kalács lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej tejpor tejszín uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor xantán