Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Vargabéles – klasszikusok gluténmentesen

A vargabéles is egy klasszikus recept, amelynek most a gluténmentes változatát készítettük el. Kitűnő recycling megoldás, ha pl. nem fogy el a vasárnapi húslevesbe szánt cérnametélt.

Hozzávalók: 8 nagyobb szelethezvargabéles gluténmentes recept

  • 20 dkg Mimen cérnametélt
  • 45 dkg * félzsíros túró
  • 1,5 evőkanál édesítőszer (** 1:4)
  • 6 dkg *margarin (vagy * vaj)
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 220 g Alpro vaníliás joghurtalternatíva (vagy normál * joghurt)
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 15 dkg mazsola

* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket is.
** egy adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg

Elkészítés:

  • A cérnametéltet kifőzzük, majd a margarinnal összekeverjük.
  • A tojássárgáját, édesítőszert, túrót, joghurtot összeturmixoljuk, majd összekeverjük a tésztával.
  • A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd belekeverjük a tésztás masszába, végül hozzákeverjük a mazsolát.
  • Szilikon formába tesszük, és 180 °C fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 40 perc

Tápanyagtartalom az egészben 8 adag esetén 1 adag vargabélesben (kb. 150 g)
Energia 2356 kcal / 9825 kJ 294 kcal / 1226 kJ
Fehérje 118,0 g 14,8 g
Zsír 80,3 g 10,0 g
  amelyből telített zsírsavak 32,2 g 4,0 g
Szénhidrát 274,6 g 34,3 g
  amelyből cukrok 113,5 g 14,2 g
rost 23,0 g 2,9 g

A gluténmentes vargabéles receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes vargabéles recept

gluténmentes vargabéles

Kategória: , , ,