Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes vegán „bolognai” mártás

bolognai recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán „bolognai” mártással bővült.

Itt az igazi nyár, beköszöntött a június. Ilyenkor már jó ízű paradicsomot tudunk vásárolni a piacokon is. A friss főzőhagyma és a kaliforniai paprika remekül illik a mártáshoz. Persze a legvégén ne felejtsük le hozzápárolni a spenótot is. Aki szeretné reszeljen rá növényi sajtalternatívát.

Hozzávalók (2 főre):

  • 250 g friss paradicsom
  • 230 g kaliforniai paprika
  • 150 g fehér főzőhagyma
  • 125 g bébispenót
  • 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 teáskanál Mester Család fokhagyma granulátum
  • 2 teáskanál Mester Család morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál Mester Család morzsolt bazsalikom
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál Vegeta
  • 2 csipet cukor

Tetejére – egyénfüggő

  • 80 g növényi sajtalternatíva
  • pár friss bazsalikom levél

Tészta:

  • It’s us Kitti’s rizses-köleses spagetti 200 g

A gluténmentes vegán „bolognai” mártás elkészítése:

  • A nyers zöldségeket alaposan mossuk meg, és pucoljuk meg.
  • Először vékony félkarikára vágjuk fel a friss főzőhagymát.
  • Kezdjük el megfonnyasztani az olíva olajon.
  • Addig vágjuk fel 4 egyenlő szeletre a kaliforniai paprikát.
  • Mindegyik szeletet vékony csíkokra vagdossuk fel.
  • Adjuk hozzá a már majdnem megfonnyadt hagymához.
  • Szórjuk meg a morzsolt, szárított fűszerekkel.
  • Pároljuk ezeket is össze.
  • Amíg párolódik, sül a paprika vágjuk fel kisebb kockákra a paradicsomokat.
  • Adjuk hozzá a piruló hagymához, paprikához.
  • Ízlés szerint borsozzuk meg a zöldségeket.
  • Ekkor már érdemes feltenni a vizet forralni, mert pár perc alatt kész lesz a mártás addig megfő a tészta.
  • A megmosott és lecsepegtetett spenótot is adjuk a zöldségekhez.
  • Szórjuk meg vegetával és a csipet cukorral is.
  • Én picit édesebben szeretem, ezért két csipet cukrot rakok hozzá.
  • A spenót pát pillanata alatt megfonnyad.
  • Közben megfőtt a tészta is.
  • Szűrjük le.
  • De a ne mossuk át.
  • Kevés tészta vizet önstünk a zöldségekre, majd a kifőtt tésztával keverjük el.
  • tetejére szórhatunk reszelt növényi sajtpótlót és adhatunk mellé pár, friss bazsalikom levelet.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kevesebb, mint 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes vegán „bolognai” mártás tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bolognai recept

gluténmentes vegán „bolognai” mártás

Kategória: , , ,