Gluténmentes vegán „bolognai” mártás
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán „bolognai” mártással bővült.
Itt az igazi nyár, beköszöntött a június. Ilyenkor már jó ízű paradicsomot tudunk vásárolni a piacokon is. A friss főzőhagyma és a kaliforniai paprika remekül illik a mártáshoz. Persze a legvégén ne felejtsük le hozzápárolni a spenótot is. Aki szeretné reszeljen rá növényi sajtalternatívát.
Hozzávalók (2 főre):
- 250 g friss paradicsom
- 230 g kaliforniai paprika
- 150 g fehér főzőhagyma
- 125 g bébispenót
- 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 teáskanál Mester Család fokhagyma granulátum
- 2 teáskanál Mester Család morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál Mester Család morzsolt bazsalikom
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 2 evőkanál Vegeta
- 2 csipet cukor
Tetejére – egyénfüggő
- 80 g növényi sajtalternatíva
- pár friss bazsalikom levél
Tészta:
- It’s us Kitti’s rizses-köleses spagetti 200 g
A gluténmentes vegán „bolognai” mártás elkészítése:
- A nyers zöldségeket alaposan mossuk meg, és pucoljuk meg.
- Először vékony félkarikára vágjuk fel a friss főzőhagymát.
- Kezdjük el megfonnyasztani az olíva olajon.
- Addig vágjuk fel 4 egyenlő szeletre a kaliforniai paprikát.
- Mindegyik szeletet vékony csíkokra vagdossuk fel.
- Adjuk hozzá a már majdnem megfonnyadt hagymához.
- Szórjuk meg a morzsolt, szárított fűszerekkel.
- Pároljuk ezeket is össze.
- Amíg párolódik, sül a paprika vágjuk fel kisebb kockákra a paradicsomokat.
- Adjuk hozzá a piruló hagymához, paprikához.
- Ízlés szerint borsozzuk meg a zöldségeket.
- Ekkor már érdemes feltenni a vizet forralni, mert pár perc alatt kész lesz a mártás addig megfő a tészta.
- A megmosott és lecsepegtetett spenótot is adjuk a zöldségekhez.
- Szórjuk meg vegetával és a csipet cukorral is.
- Én picit édesebben szeretem, ezért két csipet cukrot rakok hozzá.
- A spenót pát pillanata alatt megfonnyad.
- Közben megfőtt a tészta is.
- Szűrjük le.
- De a ne mossuk át.
- Kevés tészta vizet önstünk a zöldségekre, majd a kifőtt tésztával keverjük el.
- tetejére szórhatunk reszelt növényi sajtpótlót és adhatunk mellé pár, friss bazsalikom levelet.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 30 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes vegán „bolognai” mártás tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt bazsalikom bors cukor főétel gyors hagyma kakukkfű kaliforniai paprika növényi sajt-alternatíva olívaolaj paradicsom spagetti spenót vegetáriánus