Gluténmentes vegán fehércsokoládé – Mindenmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán fehércsokoládéval bővült.
Amióta kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, nehezebb csokoládét vásárolni. Igaz, amúgy sem voltam nagy csokis… Rá pár éve kimutatták a tejfehérje érzékenységemet is, na most aztán már szinte lehetetlen vásárolni magamnak csokoládét, pláne fehér csokoládét.
Hozzávalók (2-3 tábla):
- 100 g kakaóvaj
- 65 g kesudió
- 60 g eritrit (édesítőszer)
- csipet só
- csipet vanília aroma
A gluténmentes vegán fehércsokoládé elkészítése:
- Először a kesudiót kell ledarálnunk.
- A kesudió felét az eritrit felével daráljuk össze.
- Egészen addig, amíg a kesudió olaja ki nem csapódik.
- Vigyázzunk, hogy a darálunk, késes aprítónk motorja ne égjen le!
- Ugyan így járunk el a maradék kesudióval, eritrittel.
- Akkor lesz igazán finom a „csokoládénk” ha a kesudiót a legfinomabbra le tudjuk darálni!
- Szinte kesudióvajat kapunk a megfelelő darálás után!
- A kakaóvajat egy kisebb lábasba aprítsuk bele.
- Igazából elég ketté is vágni a tömböt, mert nagyon könnyen, már a kezünkben is olvad a kakaóvaj.
- A lábast tegyük egy nagyobb, vízzel felöntött edénybe.
- A víznek nem kell elérnie a kisebb edény alját!
- A kakaóvajat addig melegítsük, amíg a víz egyet felforr.
- Ekkor zárjuk le.
- Már megolvadt a kakaóvaj majdnem, érdemes tiszta! konyhai spatulával kevergetni, segíteni az olvadását.
- Öntsük bele a kesudióvajat a felolvadt kakaóvajba.
- Alaposan keverjük össze, amíg teljesen egyneművé válik az olvadékunk.
- Kitisztított szilikon sablonba fogjuk önteni ezután.
- A csokoládé tábla formát érdemes egy kemény alapra tenni, mert hűtőszekrénybe helyezve megbillenhet, kifolyhat a csokoládénk.
- A sablonokat ne töltsük teljesen tele.
- Tegyük hűtőszekrénybe megdermedni, kb. 1 órát.
- A hűlés ideje függ a csokoládé vastagságától.
- Dermedés után fogyasztható is!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. negyedóra plusz pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | Háromból 1 tábla gluténmentes fehér csokiban |
100 g gluténmentes fehér csokiban |
Energia | 5606 kJ / 1338 kcal | 1869 kJ / 446 kcal | 2438 kJ / 582 kcal |
Zsír | 130,6 g | 43,5 g | 56,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 67,4 g | 22,5 g | 29,3 g |
Szénhidrát | 17,2 g | 5,7 g | 7,5 g |
amelyből cukrok | 6,0 g | 2,0 g | 2,6 g |
Rost | 1,0 g | 0,3 g | 0,4 g |
Fehérje | 13,0 g | 4,3 g | 5,7 g |
Só | 1,30 g | 0,43 g | 0,87 g |
A gluténmentes vegán fehércsokoládé tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt csokoládé édes édesítőszer eritrit glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors kakaóvaj kesudió max. 20 perces gluténmentes receptek só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes vanília aroma