Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes virág fánk

gluténmentes fánk receptIri mama egy gluténmentes virág fánkkal lepett meg minket.

Leves mellé második fogásnak készítettem ezt a nagyon finom fánkot. Nem olyan nehéz , annál inkább mutatós.

Hozzávalók (23 db):

  • 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 50 g cukor
  • 1 g só
  • 5 g sütőpor
  • 4 g porélesztő
  • 300 g langyos tej vagy növényi alternatíva 
  • 1 db narancs reszelt héja
  • csipetnyi szerecsendió
  • 2 db M-es méretű tojás sárgája
  • 35 g vaj vagy margarin 
  • 5 g psyllium rost útifűmaghéj

Sütéshez:

  • 1,5-2 dl olaj 
  • tetejére amit szeretünk

A gluténmentes virág fánk elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a száraz hozzávalókat, alaposan elkeverem.
  • Beleteszem a tojások sárgáját, olvasztott vajat, és a langyos tejet.
  • Géppel bedagasztom a tésztát.
  • Közepesen lágynak kell lennie.
  • Konyhapulton pihentetem 10-15 percig.
  • Liszttel szórt gyúrólapon, ujjnyi vastagra kinyújtom.
  • 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
  • Közepébe egy kupakot tettem ,majd 8 metszést vágok, a szélétől a közepéig.
  • Minden cikknek a végét összecsípem.
  • Így adja ki a virág mintát.
  • 20-25 percig kelesztem.
  • Közepesen meleg olajban többször megforgatva kisütöm a fánkokat.
  • Gyorsan sül, nem szívja fel az olajat. 
  • Porcukorral szórom, közepére barack lekvárt teszek.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi szint: haladó

Ez a recept gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető.

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Virágfánkban

Energia

15013 kJ / 3582 kcal

653 kJ / 156 kcal

Zsír

207 g

9,0 g

  amelyből telített zsírsavak

47,1 g

2,0 g

Szénhidrát

374,3 g

16,3 g

  amelyből cukrok

80,4 g

3,5 g

Rost

28,7 g

1,2 g

Fehérje

29,8 g

1,3 g

5,39 g

0,23 g

A gluténmentes virág fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,