Gluténmentes vöröslencsés diós kalács
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vöröslencsés diós kaláccsal bővült.
Egyre népszerűbb a vöröslencse liszt, és az abból készült pékáruk. Most rajtam volt a sor, és diós vöröslencsés kalácsot készítettem. A vöröslencse ízetlen, könnyen lehet ízesíteni. Emellett nincs mellékíze sem. Mivel még téli időszak van, került bele dió is, kevés reszelt citromhéjjal. Mennyei finomság.
Tészta hozzávalói (12 szelet):
- 300 g vöröslencse liszt
- 40 g Its us Naturbit bambuszrost liszt
- 20 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 170 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- 1 db tojássárgája (18 g)
- 40 g olvasztott, de nem forró Ráma margarin
- 5 g szárított élesztő
- 270 ml víz
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
Diós töltelékhez:
- Az előbbi tésztából 100 g-nyit vegyünk el
- 35 g darált dió
- 25 g Malea Aranya dióliszt
- 20 ml víz
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- 20 g szobahőmérsékletű margarin
A gluténmentes vöröslencsés diós kalács elkészítése:
- A liszthez mérjük hozzá a kétféle cukrot és a sót.
- Adjuk hozzá a bambuszt rostot és az útifűmaghéj őrleményt is.
- Keverjük el egy kanállal az egészet.
- Üssük hozzá a tojássárgáját.
- Csurgassuk hozzá az olvasztott margarint.
- Mehet bele a víz is.
- Szórjuk bele a szárított élesztőt is.
- Egy gumikesztyű segítségével keverjük össze az egész tésztát.
- Amikor már majdnem összeáll, és tapad-ragad öntsük bele a napraforgó étolajat.
- Az állaga más lesz, mint a mentes keverékeknek.
- Az összegyúrt tészta fokozatosan veszi fel a vizet, először inkább nagyon nedvesnek tűnik a tészta, aztán már jól kezelhető lesz.
- Egy adagot vegyünk el belőle.
- Ehhez adjuk a darált diót, a Malea Aranya diólisztet.
- Reszeljük hozzá a citrom héját is.
- Keverjük össze, miközben hozzá öntjük a vizet.
- Egy sütőpapíron (pici olaj mehet rá) nyomkodjuk el kezünkkel a tésztát.
- Erre tegyük diós, szintén ellapítgatott tésztát is.
- Tekerjük fel együtt a tésztákat.
- Tegyük egy sütőpapírral bélelt kisebb kenyérformába.
- Kenjük le a tetejét margarinnal.
- Takarjuk le, hogy a teteje ne száradjon ki.
- Tegyük félre körülbelül 30 percre kelni hagyni a tésztát.
- Előmelegített 190 C-os sütőben süssük készre kb. 35-40 percen át.
- Ha a teteje kezdene nagyon sülni, takarjuk be sütőpapírral.
- Sütési idő lejárta után vegyük ki sütőpapírra.
- Hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés és sütés (kb. 1 óra)
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes vöröslencsés diós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom dió élesztő étolaj ivóvíz kristálycukor margarin psyllium rost (útifűmaghéj) só tojássárgája vaníliás cukor