Gluténmentes zabkorpás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabkorpás kenyér bővült.
Egészen új ízű kenyérre vágytam. Régen korpás kenyeret is ettem, igaz, még mielőtt kiderült a gluténérzékenységem. Ezért is kerestem gluténmentes zabkorpát, és adtam hozzá darált lenmagot. Ezek így összességben visszahozták a régi, elfeledett ízeket.
Hozzávalók (20 szelet):
Kenyérhez:
- 440 g It’s us Miklos Univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 80 g gluténmentes zabkorpa
- 350 ml víz
- 30 g megdarált lenmag
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 9 g só
- 23 g friss élesztő
- 100 ml langyos víz
- 50 g növényi tejföl
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A gluténmentes zabkorpás kenyér elkészítése:
- 100 ml vizet langyosítsunk meg, a növényi tejföllel.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit, zabkorpával együtt.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amire majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajjal vékonyan.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézsági szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet zabkorpás gluténmentes kenyérben |
Energia | 10810 kJ / 2580 kcal | 840 kJ / 129 kcal |
Zsír | 82,1 g | 4,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,4 g | 1,0 g |
Szénhidrát | 415,5 g | 20,8 g |
amelyből cukrok | 28,0 g | 1,4 g |
Rost | 36,9 g | 1,8 g |
Fehérje | 27,6 g | 1,4 g |
Só | 9,23 g | 0,47 g |
A gluténmentes zabkorpás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor élesztő étolaj gluténmentes kenyér gluténmentes zabkorpa gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lenmag lisztkeverék reggeli só tejföl uzsonna és tízórai