Gluténmentes zabkorpás kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabkorpás kenyér bővült.
Egészen új ízű kenyérre vágytam. Régen korpás kenyeret is ettem, igaz, még mielőtt kiderült a gluténérzékenységem. Ezért is kerestem gluténmentes zabkorpát, és adtam hozzá darált lenmagot. Ezek így összességben visszahozták a régi, elfeledett ízeket.
Hozzávalók (20 szelet):
Kenyérhez:
- 440 g It’s us Miklos Univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 80 g gluténmentes zabkorpa
- 350 ml víz
- 30 g megdarált lenmag
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 9 g só
- 23 g friss élesztő
- 100 ml langyos víz
- 50 g növényi tejföl
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A gluténmentes zabkorpás kenyér elkészítése:
- 100 ml vizet langyosítsunk meg, a növényi tejföllel.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit, zabkorpával együtt.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
- Dagasztógép/Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most két órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amire majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajjal vékonyan.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézsági szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc, 2 óra kelesztés, 1 óra sütés
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet zabkorpás gluténmentes kenyérben |
| Energia | 10810 kJ / 2580 kcal | 840 kJ / 129 kcal |
| Zsír | 82,1 g | 4,1 g |
| amelyből telített zsírsavak | 19,4 g | 1,0 g |
| Szénhidrát | 415,5 g | 20,8 g |
| amelyből cukrok | 28,0 g | 1,4 g |
| Rost | 36,9 g | 1,8 g |
| Fehérje | 27,6 g | 1,4 g |
| Só | 9,23 g | 0,47 g |
A gluténmentes zabkorpás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor élesztő étolaj gluténmentes kenyér gluténmentes zabkorpa gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lenmag lisztkeverék reggeli só tejföl uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

