Gluténmentes zsemle magas rost- és alacsony szénhidrát tartalommal.
Kiss Móni azaz Mona az Mona Kohája blog szerzője egyik kedvenc gluténmentes zsemle receptét készítette a gluténérzékeny.hu olvasói számára. A zsemle különlegessége a magas rost és nagyon alacsony szénhidrát (és cukor) tartalma miatt IR (inzulin rezisztencia) diétába is beilleszthető.
Hozzávalók: 2 nagy vagy 3 kisebb zsemléhez
- 10 dkg Nocarb rost sütőmix
- 1 kávéskanál só
- 80 g tojásfehérje
- 3 db közepes (M-es) tojás
- 7 g gluténmentes sütőpor
- 1 dl ivóvíz
Elkészítés:
- Az alapanyagokat egy nagyobb tálban jó alaposan kigyúrjuk, majd két / három részre osztjuk.
- Zsemlét formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsire tesszük, és 20 percet pihentetjük.
- 210 fokos sütőben 15 percig sütjük
- Majd 180 °C fokos sütőben tovább sütjük még kb. 25 percig.
- Hagyjuk teljesen kihűlni!
- Ízlés szerint készíthetünk belőle tízórait, reggelit, de főétkezéshez is fogyaszthatjuk kenyér helyett ezt a gluténmentes zsömlét.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70 perc
TIPP: a magas rosttartalom miatt javasolt a bőséges folyadék fogyasztás is.
Tápanyagtartalom | az egészben | 3 kicsi esetén 1 darabban |
Energia | 293 kcal / 1227 kJ | 98 kcal / 504 kJ |
Fehérje | 32,3 g | 10,8 g |
Zsír | 16,1 g | 5,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,1 g | 1,7 g |
Szénhidrát | 2,7 g | 0,9 g |
amelyből cukrok | 0,8 g | 0,3 g |
Rost | 84 g | 28 g |
A gluténmentes zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle lisztkeverék Nocarb reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai víz