Egy újabb klasszikus: zserbó. Gluténmentes zserbó.
Hozzávalók egy nagyobb tepsihez:
A tésztához:
- 55 dkg mandulaliszt
- 30 dkg kókuszliszt
- 15 dkg kókuszzsír
- 1 dl tej
- 2 dl tejföl
- fél tasak sütőpor
- 15 dkg cukor
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 kisebb üvegnyi sárgabarack lekvár
A tetejére:
- 15-20 dkg gluténmentes étcsokoládé
- 1-2 teáskanál étolaj
Elkészítés:
- A kókuszzsírt enyhén megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tészta alapanyagait és összegyúrjuk. (Ha ragacsos – adhatunk hozzá még kókuszlisztet, de csak apránként!)
- Ha kész, három egyenlő részre osztjuk és fél órán át állni hagyjuk.
- Sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit és előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra.
- A tésztadarabokat kókuszliszttel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk.
- A darált diót elkeverjük a porcukorral.
- Az egyik tésztalapot a sütőpapírra helyezzük, megkenjük lekvárral, rászórjuk a cukros dió felét, majd ráterítjük a második tésztalapot, erre ismét lekvár kerül, rászórjuk a darált dió másik felét és végül befedjük a harmadik tésztalappal.
- Sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük (25-30 perc).
- Ha kész, hűlni hagyjuk, majd ha kihűlt, megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzákeverjük az étolajat és ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
- Hűvös helyen dermedni hagyjuk, majd szeleteljük.
Elkészítési idő: 90-100 perc
Gluténmentes zserbó azaz a klasszikus gluténmentes változatban.
- Recept címke: cukor dió édes gluténmentes étcsokoládé gluténmentes zserbó karácsonyi GM receptek kókuszliszt kókuszzsír mandulaliszt porcukor sárgabarack lekvár tej tejföl tojás