Gyors, élesztő- és gluténmentes burgonyás lángos
A lángost sokan szeretik, Magyarországon nemzeti eledel. A mai gluténmentes lángos receptünket burgonyával készítettük el, sőt még élesztőt sem tartalmaz, így elkészítése könnyű és gyors, kb. 40 percet vesz igénybe. Reggelire, vacsorára is kitűnő választás.
- 30 dkg főtt áttört burgonya
- 7 g gluténmentes sütőpor
- 4 dkg tápióka keményítő
- 9,5 dkg barna rizsliszt
- 2,5 dkg rizsliszt
- 7 g só
- 1 kávéskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
- 1 dl ivóvíz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A burgonyát a száraz alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vizet és jól összegyúrjuk.
- Négy egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőle, majd a tenyerünkkel lenyomkodva kilapítjuk a gombócokat.
- Forró olajban kisütjük.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: kb. 40 perc
A receptünk tejmentes, így tejfehérje allergiások és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darabban |
Energia | 4240 kJ / 1013 kcal | 1060 kJ / 253 kcal |
Zsír | 21,4 g | 5,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,1 g | 0,8 g |
Szénhidrát | 184,4 g | 46,1 g |
amelyből cukrok | 15,9 g | 4,0 g |
Rost | 12,4 g | 3,1 g |
Fehérje | 14,3 g | 3,6 g |
Só | 7,0 g | 1,7 g |
A gluténmentes sós aprósütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt burgonya glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors ivóvíz lángos olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsliszt street food sütőpor