Pisztáciakrémes gyümölcsös tavaszi gluténmentes pite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy könnyen elkészíthető, mégis különleges gluténmentes pite recepttel bővült.
Nincs annál jobb, amikor már lehet vásárolni epret a piacon, és még áfonyát is lehet kapni. A kettő gyümölcs íze együtt nagyon finom. Mellette, ha szemfülesek vagyunk, akkor málnát is tudunk beszerezni ehhez a finom gluténmentes pitéhez. A pisztácia édeskés íze, mind a három gyümölcshöz nagyon passzol. Érdemes elkészíteni ezt a szemet is gyönyörködtető édességet.
Hozzávalók (6 szeletes pitéhez):
Pite alaphoz:
- 30 dkg It’s us Miklós univerzális gluténmentes liszt keverék
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
Pisztáciás krémhez:
- 500 ml Meggle Creme patisserie decor „tejszínhab”
- 100 g frissen pucolt pisztácia
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- egy csomag vaníliás cukor
- 50 g cukor
- csipet só
- 1 csomag Lucullus zselatinpor
Gyümölcsös réteghez:
- 100 g friss áfonya
- 50 g friss málna
- 3 szem friss eper
- 20 g frissen pucolt pisztácia
A gyümölcsös gluténmentes pite elkészítése:
- A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint és összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, borsot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Gombóccá formáljuk a tésztát és folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből., rizslisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk ki. (nekem ebből 1 db 23 cm átmérőjű, mélyebb pite készült)
- 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük.
- Vakon süssük elő. Ezt azt jelenti, hogy sütőpapírt helyezzünk a tésztára, majd erre szórunk száraz babot vagy száraz sárgaborsót, és előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 15 – 17 percig elősütjük.
- Sütés után hagyjuk kihűlni a tésztát.
- Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.
- A pisztáciát daráljuk le finomra.
- Melegítsük fel a Meggle növényi tejszínt, 450 ml-t a cukrokkal, és a benne elkevert kukoricakeményítővel.
- A maradék 50 ml tejszínben keverjük el hidegen a zselatinport.
- Amikor már kezd besűrűsödni, majdnem forrni a pisztáciás tejszín adjuk hozzá az időközben felolvadt, megduzzadt zselatinport.
- Keverjük össze, de már vigyázzunk, hogy ne forrjon fel a zselatinnal együtt a tejszín.
- Hagyjuk kihűlni.
- Addig már valószínű, hogy a tészta is kihűlt.
- Mossuk meg a gyümölcsöket, és papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges vizet.
- Vágjuk ketté az epreket.
- A maradék 20 g pisztáciát is daráljuk/őröljük meg finom szeműre.
- A már langyosabb pisztáciakrémet öntsük a pitetésztára.
- Helyezzük fel a gyümölcsöket, és egy sávban szórjuk rá a krémre a darált pisztáciát.
- Pár órára tegyük hűtőszekrénybe.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 45 perc
A recept tápérték számítása folyamatban van.
A gyümölcsös gluténmentes pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya eper glutén és tejmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kukoricakeményítő lisztkeverék málna margarin Meggle NATURBIT ALFA-MIX növényi habtejszín alternatíva pisztácia pite porcukor só tojássárgája torta vaníliás cukor zselatin