Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru
Hihetetlenül finom, laktató mini gluténmentes bagett, mely mindenkinek a kedvence lesz, garantáljuk. Még ma próbálják ki. Másnapra is friss marad.
Inzulinrezisztenciásoknak magas rost, és alacsony zsiradéktartalma miatt különösen ajánlott az étrendbe tervezése.
- 1 dl 1,5%-os tej (szükség esetén laktózmentes)
- fél csomag szárított élesztő (kb. 3-4 g)
- 100 g liszt:
- 50 g hajdinaliszt
- 30 g kukoricaliszt
- 20 g lenmagliszt
- 20 g durvára tört dió
- 100 g reszelt sárgarépa
- 10 g psyllium utifű maghéj
- 1 dl víz
- kevés lenmag a szóráshoz
Elkészítés:
- A tejet melegítsük meg kb. kéz hőmérsékletűre, majd tegyük bele a szárított élesztőt, jól keverjük el és tegyük félre kissé míg az élesztő nem kezd el futni, azaz a felső réteg el nem kezd habosodni.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük jól össze. Reszeljük hozzá a sárgarépát, valamint morzsoljuk bele a diót is.
- A felfutott élesztőt adjuk hozzá, majd kezdjük el dagasztani. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet is. Akkor jó a masszánk, ha kezd összeállni, de még ragacsos. Ha túl száraz lenne, akkor a gluténmentes bagett is kiszáradna a végén. Kézzel gyúrjuk kissé tovább, míg kevésbé lesz ragacsos, majd tegyük egy tálba, fedjük le és meleg helyen kelesszük kb. 30 percig, míg látszólag meg nem nő. Ekkor vegyük ki, formázzunk hosszú henger alakúra, majd osszuk el 3 egyenlő részre. Az így kapott rudakat enyhén formázzuk meg kezünkkel, majd tegyük sütőpapírral bélelt bagett formára. Tetejét enyhén kenjük meg olajjal, szórjuk meg kevés lenmaggal, vágjuk be ízlés szerint, majd letakarva kelesszük további 30 percig meleg helyen. Ezalatt a sütőt melegítsük elő 200-220 °C fokra. Tegyünk a sütőbe egy kevés folyadékot (kb. 1-2 dl), hogy mire a bagetteket betesszük, párás legyen a sütőtér.
- A bagetteket a sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban 3 db készítésekor, feltét nélkül:
Tápanyag | Egész adagban | 1 darabban, 3 darab készítésekor |
Energia | 611,4 kcal / 2549,5 kJ | 203,8 kcal / 849,8 kJ |
Fehérje | 21,5 g | 7,2 g |
Zsír | 24 g | 8 g |
Szénhidrát | 73,2 g | 24,4 g |
Élelmi rost | 24,7 g | 8,2 g |
Az IR barát gluténmentes bagett receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: dió élesztő gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények hajdinaliszt IR barát GM receptek kukoricaliszt lenmag lenmagliszt psyllium rost (útifűmaghéj) sárgarépa tej uzsonna és tízórai víz