Hajdinás lenmagpelyhes gluténmentes kenyér – Mona kedvencei
Nagyon szeretek kísérletezni a különböző alapanyagokkal. A diétám kezdetén nagyon sok “kevert lisztes” finomságot készítettem. És a mai napig szeretem tesztelgetni az általam összeválogatott gluténmentes alapanyagokat.
Ilyen ez a kenyér is, ami egyébként annyira finom volt, hogy a férjem pl. azt mondta: ez a legfinomabb azok közül, amiket eddig készítettel
🙂 Ez különösen azért esett jól, mert az arányokat is saját magam alakítottam ki ehhez a kenyérhez, és nem egy kész bolti gluténmentes lisztkeverékből készült. Érdemes elkészíteni, már csak azért is, mert másnap és harmadnap (persze ha marad még belőle) is nagyon jó az állaga.
Hozzávalók: kb. 12 szelethez (1 adag kb. 5 dkg)
- 100 g barna rizsliszt
- 100 g hajdinaliszt
- 30 g lenmagpehely
- 25 g útifű maghéj
- 6 g só
- 2 g gluténmentes porélesztő
- 300 ml kéz-meleg víz
- 1 kávéskanál étolaj
Elkészítés:
- A szilárd alapanyagokat egy tálba tesszük (a porélesztőn kívül), és összekeverjük.
- A vízben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztkeverékünkhöz, és hozzáadjuk az olajat is.
- Jó alaposan kidolgozzuk, majd megformázzuk, és a tetejét bevagdossuk.
- 20 percet 30-40 °C fokon kelesztjük. Ez alatt a sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük.
- 180 °C-ra állítjuk a sütő hőfokát és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tápanyagtartalom | az egész kenyérben (12 szelet) |
1 szeletben (kb. 5 dkg) |
Energia | 944 kcal / 3937 kJ | 79 kcal / 329 kJ |
Fehérje | 25,0 g | 2,1 g |
Zsír | 21,6 g | 1,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,5 g | 0,2 g |
Szénhidrát | 156,2 g | 13,0 g |
amelyből cukrok | 3,9 g | 0,3 g |
rost | 41,3 g | 3,4 g |
A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A receptet Kiss Móni a Mona Konyhája blog szerzője készítette a Mona kedvencei rovatunk részére.
- Recept címke: barna rizsliszt élesztő étolaj glutén és tejmentes hajdinapehely lenmagpehely psyllium rost (útifűmaghéj) só tej - tojás - gluténmentes víz