Fokhagymás szezámos hajtogatott túrós pogácsa
Ismét egy klasszikus receptet készítettünk el gluténmentes változatban. Hajtogatott túrós gluténmentes pogácsa
Hozzávalók: 16 nagy, vagy 32 kicsihez
- 25 dkg túró *
- 2 db + 1 db (kenéshez) közepes méretű (M-es) tojás
- 40 dkg Schär Farina gluténmentes lisztkeverék
- 70 g Alpro kókusz főzőkrém
- 60 g kókuszital („kókusztej”)
- 3 g gluténmentes porélesztő
- 10 g útifű maghéj
- 12,5 dkg margarin *
- ízlés szerint fokhagymapor (Lucullus)
- kevés rizsliszt
- szezámmag a szóráshoz, a tetejére
Tipp: a * jelöltek laktózmentes élelmiszer felhasználásakor másodlagos laktózintoleranciások is elkészíthetik.
Elkészítés:
- A porélesztőt feloldjuk a kézmeleg kókuszitalban elkeverjük
- Az összes alapanyagot alaposan kidolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
- Utána rizslisztes lapon átdolgozzuk (kissé ragadós a tészta!)
- Majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra és megszórjuk szezámmaggal, majd összehajtjuk, nyújtunk rajta egyet-kettőt, és ismét megszórjuk szezámmaggal, de most már négybe hajtogatjuk, és nem nyújtunk rajta, hanem kiszaggatjuk a pogácsákat.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a pogácsáink, lekenjük őket tojással, megszórjuk szezámaggal és 180 °C fokra elmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egész adagban |
16 nagy pogácsakor 1 darabban |
32 kicsi pogácsakor 1 darabban |
Energia | 2709 kcal / 11296 kJ | 169 kcal / 706 kJ | 85 kcal / 353 kJ |
Fehérje | 64,9 g | 4,1 g | 2,0 g |
Zsír | 102,6 g | 6,4 g | 3,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 31,3 g | 2,0 g | 1,0 g |
Szénhidrát | 363,3 g | 22,7 g | 11,4 g |
amelyből cukrok | 16,6 g | 1,0 g | 0,5 g |
Rost | 37,3 g | 2,3 g | 1,2 g |
A gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő fokhagyma kókuszital kókusztejszín lisztkeverék margarin pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt Schär Farina szezámmag tojás túró