Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fokhagymás szezámos hajtogatott túrós pogácsa

Ismét egy klasszikus receptet készítettünk el gluténmentes változatban. Hajtogatott túrós gluténmentes pogácsa

hajtogatott túrós gluténmentes pogácsa receptHozzávalók: 16 nagy, vagy 32 kicsihez

Tipp: a * jelöltek laktózmentes élelmiszer felhasználásakor másodlagos laktózintoleranciások is elkészíthetik.

Elkészítés:

  • A porélesztőt feloldjuk a kézmeleg kókuszitalban elkeverjük
  • Az összes alapanyagot alaposan kidolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
  • Utána rizslisztes lapon átdolgozzuk (kissé ragadós a tészta!)
  • Majd kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra és megszórjuk szezámmaggal, majd összehajtjuk, nyújtunk rajta egyet-kettőt, és ismét megszórjuk szezámmaggal, de most már négybe hajtogatjuk, és nem nyújtunk rajta, hanem kiszaggatjuk a pogácsákat.
  • Sütőpapíros tepsire tesszük a pogácsáink, lekenjük őket tojással, megszórjuk szezámaggal és 180 °C fokra elmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész
adagban
16 nagy pogácsakor
1 darabban
32 kicsi pogácsakor
1 darabban
Energia 2709 kcal / 11296 kJ 169 kcal / 706 kJ 85 kcal / 353 kJ
Fehérje 64,9 g 4,1 g 2,0 g
Zsír 102,6 g 6,4 g 3,2 g
  amelyből telített zsírsavak 31,3 g 2,0 g 1,0 g
Szénhidrát 363,3 g 22,7 g 11,4 g
  amelyből cukrok 16,6 g 1,0 g 0,5 g
Rost 37,3 g 2,3 g 1,2 g

A gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,