Hamis túrós-sajtos rudak vagy pogácsák kovásszal készítve
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sós aprósüteményekkel bővült.
Nagyon szerette volna végre egy „valódi” növényi sajtos, túró helyettesítős pogácsát elkészíteni. A sörélesztőpehely csak fokozza a sajtos, túrós ízt a pogácsában. Amikor összegyúrtam, kiszaggattam, megkelesztettem a pogácsákat, egy adag kimaradt. Így azt újra összegyúrtam, és vékonyabb rudakra vágtam fel. Ezek fantasztikusan ropogós szélűre sütöttem. Talán jobban is ízlett, mint a pogácsa.
Hozzávalók (20 adag):
A gluténmentes kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g It’s us Fehér gluténmentes kenyérliszt keverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus gluténmentes lisztkeverék prebiotikus
- 150 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 300 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 15 g só
- csipet cukor
- 50 g It’s us Mimen cirokliszt
- 100 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
- 150 g Its us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 250 g All In Natural rögös túró
- 30 g gluténmentes sörélesztőpehely
- 4 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 50 g növényi cheddar jellegű sajtalternatíva
- 1 db tojássárgája
Hamis túrós-sajtos sós rudak elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, és a sörélesztőpelyhet.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Mehet bele a növényi túróalternatíva.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- A tészta vastagsága kb. két ujjnyi vastag legyen.
- A tészta tetejét kenjük le a felvert tojássárgájával.
- Éles kés hegyével vékonyan vagdossuk be, keresztbe is.
- Reszeljünk a tetejére növényi sajtot.
- A maradék tésztát gyúrjuk össze.
- Én azt most rudakra vágtam össze, ugyan úgy hagytam megkelni.
- A kis pogácsákat egy sütőpapírral bélelt, mélyebb tepsibe rakjuk sorba,
- A tetejét egy másik tepsivel fedjük le.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-5 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C-os sütőbe.
- 45-50 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a pogácsa alja is.
- Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + pihentetés
- elkészítés 15 perc
- 2- 3 óra pihentetés
- 15 perc elkészítés
- 6-8 óra pihentetés
- 45 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. hamis túrós-sajtos gluténmentes rúdban vagy pogácsában, kovásszal készítve |
Energia | 20508 kJ / 2508 kcal | 1025 kJ /125 kcal |
Zsír | 106,2 g | 5,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 50,0 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 339,7g | 17,0 g |
amelyből cukrok | 27,6g | 1,4 g |
Rost | 69,6 g | 3,5 g |
Fehérje | 31,1 g | 1,6 g |
Só | 16,09 g | 0,80 g |
A gluténmentes sós rúd recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: All in Natural termékek cirokliszt étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kovász gluténmentes sajtos rúd It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék méz növényi sajt-alternatíva növényi túró alternatíva pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) sörélesztőpehely sós sós aprósütemények tojássárgája vendégváró víz