Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Hamis túrós-sajtos rudak vagy pogácsák kovásszal készítve

sós gluténmentes rúd és pogácsa receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sós aprósüteményekkel bővült.

Nagyon szerette volna végre egy „valódi” növényi sajtos, túró helyettesítős pogácsát elkészíteni. A sörélesztőpehely csak fokozza a sajtos, túrós ízt a pogácsában. Amikor összegyúrtam, kiszaggattam, megkelesztettem a pogácsákat, egy adag kimaradt. Így azt újra összegyúrtam, és vékonyabb rudakra vágtam fel. Ezek fantasztikusan ropogós szélűre sütöttem. Talán jobban is ízlett, mint a pogácsa.

Hozzávalók (20 adag):

A gluténmentes kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 50 g It’s us Fehér gluténmentes kenyérliszt keverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus gluténmentes lisztkeverék prebiotikus
  • 150 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 100 g Its us Fehér kenyérliszt keverék
  • 150 g Its us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 250 g All In Natural rögös túró
  • 30 g gluténmentes sörélesztőpehely
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 50 g növényi cheddar jellegű sajtalternatíva
  • 1 db tojássárgája

Hamis túrós-sajtos sós rudak elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, és a sörélesztőpelyhet.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Mehet bele a növényi túróalternatíva.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • A tészta vastagsága kb. két ujjnyi vastag legyen.
  • A tészta tetejét kenjük le a felvert tojássárgájával.
  • Éles kés hegyével vékonyan vagdossuk be, keresztbe is.
  • Reszeljünk a tetejére növényi sajtot.
  • A maradék tésztát gyúrjuk össze.
  • Én azt most rudakra vágtam össze, ugyan úgy hagytam megkelni.
  • A kis pogácsákat egy sütőpapírral bélelt, mélyebb tepsibe rakjuk sorba,
  • A tetejét egy másik tepsivel fedjük le.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-5 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C-os sütőbe.
  • 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a pogácsa alja is.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + pihentetés

  • elkészítés 15 perc
  • 2- 3 óra pihentetés
  • 15 perc elkészítés
  • 6-8 óra pihentetés
  • 45 perc sütés
Tápanyagtartalom az egészben 1 db. hamis túrós-sajtos gluténmentes rúdban
vagy pogácsában, kovásszal készítve
Energia 20508 kJ / 2508 kcal 1025 kJ /125 kcal
Zsír 106,2 g 5,3 g
  amelyből telített zsírsavak 50,0 g 2,5 g
Szénhidrát 339,7g 17,0 g
  amelyből cukrok 27,6g 1,4 g
Rost 69,6 g 3,5 g
Fehérje 31,1 g 1,6 g
16,09 g 0,80 g

A gluténmentes sós rúd recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes sós rúd recept

Kategória: , ,