Házi gluténmentes fagylalt, és jégkrém egyszerűen
KolosFreeFood rovatunk egy kekszes fagylalt recepttel bővült.
Ezekben a kánikulai napokban nagyon jólesik mindenkinek a hűsítő jégkrém. Egyszerűen elkészíthető, és természetesen tejmentes. A napokban elkészített kardamonos keksszel, és barackmártással bolondítottam meg az egyik felét, másikat pedig meggyel és mini habcsókokkal.
Hozzávalók: 10 főre
Gluténmentes jégkrém alap 10 adaghoz
- 500 ml Meggle Vegan növényihab
- 250 g vegán mascarpone (mascarpone jellegű növényi krém)
- 500 ml Alpro kókuszos növényi joghurtalternatíva
- 3 evőkanál porcukor
- 1 db Dr. Oetker Finesse Vanília aroma (5 g)
meggyes jégkrém: 5 adag
- fél adag jégkrém alap
- egy marék magozott meggy
- 10 db. vagy ízlés szerint gluténmentes habcsók tallér
barackos fagylalt : 5 adag:
- fél adag jégkrém alap
- 5 db kardamonos keksz, gluténmentes
- 400 g héjától megpucolt barack
- 2 db M-es méretű tojássárgája
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 1 dl víz
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- csipet só
Elkészítés:
- A Meggle habot verjük fel, egy kanál porcukorral.
- A vegán mascarponét keverjük el a maradék porcukorral, és adjuk hozzá a növényi joghurtot, keverjük el alaposan.
- A felvert habot és a mascarponés joghurttal keverjük össze, adjuk hozzá a vanília aromát, sót, és a maradék porcukrot.
- Most válasszuk ketté a jégkrémünket.
- Egyik feléhez adjuk hozzá a kimagozott meggyet, és ízlés szerinti mennyiségben a habcsókokat.
- Tegyük egy-egy fagyasztható edénybe, és helyezzük be a fagyasztóba.
- Félóránként keverjük össze a jégkrémet, hogy ezzel csökkentsük a jegesedést.
Közben elkészítjük a barackrémet:
- A vízben a feldarabolt, héjmentes barackot kezdjük el főzni a vízben, a cukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal.
- Botmixerrel pürésítjük, majd óvatosan a forró püréhez adjuk a tojások sárgáját.
- Gyors mozdulatokkal elkeverjük a forró pürében, amit már levettünk a tűzről. (figyeljünk oda, hogy ne csapódjon ki a tojás, mert akkor egy „rántottát” kapunk)
- Néhány óra elteltével tálalunk.
- A barackos jégkrémhez egy kekszet elmorzsolunk, rétegezzük a jégkrémet, a kekszet, és a tetejére barackos pürét teszünk.
- A meggyes habcsókos jégkrémhez pedig pár db habcsókot, és magozott meggyet adunk.
Elkészítés: közepesen nehéz
Elkészítési idő: 6-8 óra
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom | az egész fagyi alapban | fél adag fagyi alapban |
Energia | 11143 kJ / 2653 kcal | 5573 kJ / 1327 kcal |
Zsír | 214,1 g | 107,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 199,5 g | 59,8 g |
Szénhidrát | 135,4 g | 67,7 g |
amelyből cukrok | 104,4 g | 52,2 g |
Rost | 5 g | 2,5 g |
Fehérje | 26,1 g | 13,1 g |
Só | 1,83 g | 3,66 g |
Meggyes fagyi 5 adag
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag meggyes fagyiban |
Energia | 6157 kJ / 1466 kcal | 1231 kJ/ 293 kcal |
Zsír | 107,2 g | 21,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 59,8 g | 12,0 g |
Szénhidrát | 99,4 g | 19,9 g |
amelyből cukrok | 78,5 | 15,7 g |
Rost | 2,7 g | 0,5 g |
Fehérje | 14,9 g | 3,0 g |
Só | 4,06 g | 0,2 g |
Barackos jégkrém 5 adag
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag barackos jégkrémben |
Energia | 7636 kJ / 1818 kcal | 1525 kJ / 363 kcal |
Zsír | 122,2 g | 24,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 63,5 g | 12,7 g |
Szénhidrát | 142,2 g | 28,4 g |
amelyből cukrok | 101,0 g | 20,2 g |
Rost | 11,5 g | 2,3 g |
Fehérje | 24,1 g | 4,8 g |
Só | 4,91 g | 0,98 g |
Az tápértékek számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom fagyi glutén és tejmentes gluténmentes keksz ivóvíz jégkrém magozott meggy mascarpone növényi habtejszín alternatíva őszibarack porcukor só tojássárgája vanília aroma