Házi gluténmentes hamburger
- 4 db gluténmentes hamburgerzsemle (recept itt)
- Húspogácsához:
- 100 g vöröshagyma
- 500 g darált pulykamell
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csapott teáskanál pirospaprika
- só, bors
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- Az összeállításhoz:
- 100 g jégsaláta
- 100 g reszelt sárgarépa (1 db)
- 150 g paradicsom (1 nagyobb darab)
- 100 g natúr joghurt + 20 g light majonéz (gluténmentes) + fokhagyma, petrezselyem vagy ketchup
Elkészítés:
- A vöröshagymát vágjuk apróra, majd egy teáskanál napraforgóolajon enyhén pirítsuk le, majd tegyük félre.
- A húspogácsákhoz a darált húst keverjük el sóval, borssal, pirospaprikával valamint az apróra vágott petrezselyemmel, majd adjuk hozzá a pirított vöröshagymát is. Az egészet dolgozzuk össze egy masszává és formáljunk belőle kezünkkel 5 db pogácsát (kb. 6-8 cm átmérőjű és 1 cm vastag).
- Egy tapadásmentes serpenyőt ecset segítségével vékonyan kenjünk meg napraforgóolajjal, majd kezdjük el melegíteni. Ha az olaj felmelegedett, helyezzük el rajta a húspogácsákat, majd 2-3 percig süssük mindkét oldalát magas lángon, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük így további 8 percig, míg a húspogácsák teljesen át nem sülnek.
- Az összeállításhoz mossuk meg a zöldségeket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a paradicsomot vágjuk vékony (0,5 cm) szeletekre, a jégsalátát pedig tépkedjük kisebb darabokra.
- Az öntethez a joghurtot keverjük el a majonézzel, majd ízesítsük egy kevés szárított vagy friss fokhagymával és petrezselyemmel. Ízlés szerint választhatunk más öntetet is, például (gluténmentes) ketchupot.
- A burgerhez vágjuk ketté a zsemléket, majd száraz serpenyőben enyhén pirítsuk le a belsejüket (kb. 1-1 perc).
- A burger alsó felét enyhén kenjük meg a majonézzel elkevert joghurttal vagy ketchuppal, helyezzünk rá néhány salátalevelet, kevés reszelt répát, egy vékony szelet paradicsomot, majd tegyük rá a húspogácsát. Folytassuk a rétegzést ismét egy salátalevéllel, kevés reszelt répával és paradicsommal, majd ismét öntsünk rá egy kevés általunk választott öntetet, végül tegyük rá a zsemle másik felét és már tálalhatjuk is!
TIPP: Szalvétát ne hagyjuk le a terítéskor, de aggódjunk, senki sem tudja kulturáltan enni, az íze azonban nagyon eredeti, megér egy próbát!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkozólag, a GM hambugergzsemle nélkül
Energia | 282 kcal/ 1178 kJ |
Fehérje | 33 g |
Zsír | 12,5 g |
Szénhidrát | 7,8 g |
Élelmi rost | 2,3 g |
A házi gluténmentes hamburger receptet, annak tápanyagszámítását és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
Étteremben szeretne gluténmentes hamburgert enni, nekik ajánljuk gluténmentes hamburger tesztsorozatunkat:
- Recept címke: étolaj fokhagyma gluténmentes hamburger IR barát GM receptek jégsaláta joghurt ketchup majonéz paprika paradicsom petrezselyem pulykamell sárgarépa street food vöröshagyma