Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Házi gluténmentes szaloncukor készítés – Íz-Lik

Nutellás, meggyes gluténmentes szaloncukor készítése lépésről, lépésre

házi gluténmentes szaloncukor Íz-Lik rovat recept

Rengeteg finom, gluténmentes szaloncukor kapható már szerencsére a boltokban is. A házi szaloncukor viszont mindig egyedi és ettől csodálatos. Imádtam minden pillanatát a készítésének, Sára lányommal egy csodás délelőttöt töltöttünk együtt a konyhában. Én méricskéltem, gyúrtam, kevertem, formáztam, ő pedig szorgalmasan kóstolgatott és mondta mit tegyünk még bele. Ez a szaloncukor egy 9 éves leányzó szája íze szerint készült, vagyis igazi gyerekeknek való csemege. Még aznap két kis barátnő kapott kóstolót és széles vigyor kíséretében majszolták a kis csokijukat.

Én most gullón Maria kekszet használtam hozzá, mert volt itthon egy megbontott csomaggal, bár Sárám jobban szereti az általam készített kekszeket – recept hamarosan!

házi gluténmentes szaloncukor recept Íz-LikHozzávalók 12 db szaloncukorhoz:

  • 100 g gluténmentes háztartási keksz (ez lehet akár házi készítésű, vagy boltban vásárolt pl gullón Maria keksz)
  • 30 g margarin
  • 10 g holland gluténmentes kakaó
  • 30 g meggylekvár
  • 30 g Nutella

Bevonathoz:

  • 100 g, legalább 70%-os gluténmentes étcsokoládé

Elkészítés:

  • A kekszet a kezünkkel, vagy dió daráló segítségével összemorzsoljuk, illetve ledaráljuk.
  • Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és jól elkeverjük. Egy picit ragacsos masszát kapunk, de nem kell aggódni, pár perc a mélyhűtőben és már meg is szilárdulnak a cukorkáink.
    házi gluténmentes szaloncukor recept
  • Vizes kézzel 12 db azonos méretű golyót formálunk. Közben egy jégkocka készítőt folpackkal béleljük ki és ebbe tegyük a golyókat, majd egy kávéskanál hátoldalával szép simára nyomkodjuk a kis golyókat.
  • 15 percre tegyük be a fagyasztóba.
  • A tartóból egy mozdulattal ki tudtam emelni a fólia segítségével a szaloncukrot és sütőpapírra raktam.
  • Csokoládé bevonatot: az étcsokit apró darabokra tördeljük, és a 2/3 részét gőz fölött felolvasztjuk. Amikor a csoki felolvadt, rögtön hozzá kell adni a maradék 1/3 részt és addig keveregtük, amíg el nem olvadt az is. Ezután egy kis edénybe öntöttem, hogy a csokikat szépen lehessen benne forgatni és rögtön mártogattam is egy teáskanál segítségével.
  • A csokival bevont szaloncukrot sütőpapírra raktam. 15 perc száradás után, a csomagolás előtt pár percre beraktam a hűtőbe.
    házi gluténmentes szaloncukor recept 8

Csomagolás: egyenlő nagyságú, kb 8cm X 10cm nagyságú, fehér sütőpapír darabokat vágtam ki, amiknek a végeit ollóval bevagdostam. A közepére egy alufólia darabot helyeztem, ebbe csomagoltam a teljesen megszáradt szaloncukrokat.
házi gluténmentes szaloncukor csomagolás

Tipp: egy kis rumaromát nyugodtan tehetünk hozzá, nekem most Sára kérésére ez kimaradt.

Nehézségi színt: kezdő

Elkészítési idő: kb 60 perc

Tápanyagtartalom a teljes mennyiségben 12 db. szaloncukor készítésekor
1 darabban
Energia 1424 kcal / 5926 kJ 118 kcal / 492 kJ
Fehérje 16,0 g 1,3 g
Zsír 84,0 g 7,0 g
  amelyből telített zsírsavak 33,6 g 2,8 g
Szénhidrát 140,0 g 11,7 g
  amelyből cukrok 81,0 g 6,8 g
Rost 16,2 g 1,4 g

A gluténmentes szaloncukor recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

További Íz-Lik recept Évától ITT.

Kategória: , ,