Házi gluténmentes szaloncukor készítés – Íz-Lik
Nutellás, meggyes gluténmentes szaloncukor készítése lépésről, lépésre
Rengeteg finom, gluténmentes szaloncukor kapható már szerencsére a boltokban is. A házi szaloncukor viszont mindig egyedi és ettől csodálatos. Imádtam minden pillanatát a készítésének, Sára lányommal egy csodás délelőttöt töltöttünk együtt a konyhában. Én méricskéltem, gyúrtam, kevertem, formáztam, ő pedig szorgalmasan kóstolgatott és mondta mit tegyünk még bele. Ez a szaloncukor egy 9 éves leányzó szája íze szerint készült, vagyis igazi gyerekeknek való csemege. Még aznap két kis barátnő kapott kóstolót és széles vigyor kíséretében majszolták a kis csokijukat.
Én most gullón Maria kekszet használtam hozzá, mert volt itthon egy megbontott csomaggal, bár Sárám jobban szereti az általam készített kekszeket – recept hamarosan!
Hozzávalók 12 db szaloncukorhoz:
- 100 g gluténmentes háztartási keksz (ez lehet akár házi készítésű, vagy boltban vásárolt pl gullón Maria keksz)
- 30 g margarin
- 10 g holland gluténmentes kakaó
- 30 g meggylekvár
- 30 g Nutella
Bevonathoz:
- 100 g, legalább 70%-os gluténmentes étcsokoládé
Elkészítés:
- A kekszet a kezünkkel, vagy dió daráló segítségével összemorzsoljuk, illetve ledaráljuk.
- Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és jól elkeverjük. Egy picit ragacsos masszát kapunk, de nem kell aggódni, pár perc a mélyhűtőben és már meg is szilárdulnak a cukorkáink.
- Vizes kézzel 12 db azonos méretű golyót formálunk. Közben egy jégkocka készítőt folpackkal béleljük ki és ebbe tegyük a golyókat, majd egy kávéskanál hátoldalával szép simára nyomkodjuk a kis golyókat.
- 15 percre tegyük be a fagyasztóba.
- A tartóból egy mozdulattal ki tudtam emelni a fólia segítségével a szaloncukrot és sütőpapírra raktam.
- Csokoládé bevonatot: az étcsokit apró darabokra tördeljük, és a 2/3 részét gőz fölött felolvasztjuk. Amikor a csoki felolvadt, rögtön hozzá kell adni a maradék 1/3 részt és addig keveregtük, amíg el nem olvadt az is. Ezután egy kis edénybe öntöttem, hogy a csokikat szépen lehessen benne forgatni és rögtön mártogattam is egy teáskanál segítségével.
- A csokival bevont szaloncukrot sütőpapírra raktam. 15 perc száradás után, a csomagolás előtt pár percre beraktam a hűtőbe.
Csomagolás: egyenlő nagyságú, kb 8cm X 10cm nagyságú, fehér sütőpapír darabokat vágtam ki, amiknek a végeit ollóval bevagdostam. A közepére egy alufólia darabot helyeztem, ebbe csomagoltam a teljesen megszáradt szaloncukrokat.
Tipp: egy kis rumaromát nyugodtan tehetünk hozzá, nekem most Sára kérésére ez kimaradt.
Nehézségi színt: kezdő
Elkészítési idő: kb 60 perc
Tápanyagtartalom | a teljes mennyiségben | 12 db. szaloncukor készítésekor 1 darabban |
Energia | 1424 kcal / 5926 kJ | 118 kcal / 492 kJ |
Fehérje | 16,0 g | 1,3 g |
Zsír | 84,0 g | 7,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 33,6 g | 2,8 g |
Szénhidrát | 140,0 g | 11,7 g |
amelyből cukrok | 81,0 g | 6,8 g |
Rost | 16,2 g | 1,4 g |
A gluténmentes szaloncukor recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További Íz-Lik recept Évától ITT.
- Recept címke: gluténmentes étcsokoládé gluténmentes keksz gluténmentes szaloncukrok kakaópor karácsonyi GM receptek lekvár margarin nutella szaloncukor