Házi gluténmentes tarhonya – ahogy Iri mama készíti
Iri mama házi gluténmentes tarhonyával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Tarhonya egy kedvelt tészta féle, amit sokféleképpen lehet elkészíteni. Mivel az üzletekben nem kapható, (külföldön élő társaimra gondolva) és régóta gondolkodtam rajta, hogy tudnám elkészíteni. Véletlenül jöttem rá, annyira tökéletesen működik, és gyorsan elkészíthető, és tökéletes, mint az eredeti. Szóval próbáljátok ki, nagyon finom.
Hozzávalók: 6 adaghoz
- 20 dkg Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
- 10 dkg csicseriborsó liszt (lehet csak egy féle lisztből készíteni, 30 dkg legyen összesen)
- 6 g útifűmaghéj
- 6 g étkezési só
- 4 db M-es méretű tojás
- ha szükséges pici ivóvíz
Házi gluténmentes tarhonya elkészítése
- Ehhez a tarhonya készítéshez egy késes aprítóra van szükségünk.
- Tészta hozzávalóit begyúrom, kicsit szárazabbnak kell lennie, mert az aprítóban összeáll,nem esnek szét a szemek.
Tehát, a tésztát kisebb, dió nagyságú kis darabokra osztom. Az aprítóba teszek több tészta darabot, pici lisztet szórok rá, így nem tapad össze. (tapasztalat) Turbó módon pár másodpercig járatom. - Ellenőrzöm mekkorák a szemek.
- Ha nagyobbat szeretnénk, rövid ideig, ha apróbbat tovább kell járatni.
- Papírral borított tepsibe öntöm a tarhonyát, így járok el míg el nem fogy.

- Ekkor átkeverem, és szárítom. Ha nem azonnal készítek belőle ételt, pár nap alatt beszárad ezért ilyenkor üvegekbe töltöm.
- Ha aznap főzök belőle 50 °C fokos sütőbe teszem, 2-3 órát szárítom. Közben többször megkeverem.
- A sütő ajtaját pár centire nyitva hagyom, így gyönyörűen kiszáradt.
- Ezután ugyan úgy készítem mint az eredetit.
- Zsiradékon lepirítom, kevés vizet öntök rá, sózom, fedő alatt puhára párolom. Hamar elkészül, pergős, olyan igazi tarhonya.
Hosszabb volt leírni, mint elkészíteni. Próbáljátok ki nagyon finom!
Elkészítési idő: 20 perc +szárítás (2-3 óra)
Nehézségi fok: közepes
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes tarhonyában |
| Energia | 5464 kJ / 1301 kcal | 911 kJ / 217 kcal |
| Zsír | 28,0 g | 4,7 g |
| amelyből telített zsírsavak | 8,0 g | 1,3 g |
| Szénhidrát | 203,6 g | 33,9 g |
| amelyből cukrok | 11,9 g | 2,0 g |
| Rost | 26,3 g | 4,4 g |
| Fehérje | 50,4 g | 8,4 g |
| Só | 8,03 g | 1,34 g |
A házi gluténmentes tarhnya recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csicseriborsóliszt főétel glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes száraztészta gluténmentes tészta ivóvíz lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tarhonya tojás













Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

