házi készítésű vaj
Iri mama egy házi készítésű vajjal lepett meg minket.
Sok videót megnéztem a vaj készítéséről. Követek egy Török hölgyet, nagyon ügyes 👏 tőle tanultam. Kíváncsi voltam, hogy tényleg működik e? Annyira finom lett, jobb mint a bolti.
Hozzávalók (230 gramm):
- 4 dl tejszín magas zsírtartalmú!
A házi vaj elkészítése:
- Mint említettem magas zsírtartalmú.
- Azért fontos, mert akkor lesz megfelelő mennyiségű vaj belőle.
- Semmi más dolgunk nincs, egy kancsóba felverni a tejszínt.
- Mikor jó kemény, tovább kell verni.
- Majd összeáll egy gombócba ,kicsapódik a savó.
- Ekkor kész a vaj. Egy tálba hideg vizet öntök, beleteszem a vajat, és kimosom, nyomkodom.
- Addig cserélem a vizet, míg teljesen tiszta nem lesz.
- Nem kell félni, nem fog szétesni.
- Ezután megformázva zsírpapírba, vagy zárható dobozba, hűtőszekrényben tárolom.
- Nagyon finom, jó ízű vaj.
- Mindenre használható.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 10-15 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | tejszínben (35%-os) | 100 g házi készítésű vajban | 50 g házi készítésű vajban |
Energia | 5816 kJ / 1388 kcal | 2528 kJ / 604 kcal | 1264 kJ / 302 kcal |
Zsír | 140,0 g | 60,9 g | 30,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 100,0 g | 43,5 g | 21,7 g |
Szénhidrát | 12,4 g | 5,4 g | 2,7 g |
amelyből cukrok | 12,4 g | 5,4 g | 2,7 g |
Rost | 0 g | 0 g | 0 g |
Fehérje | 8,8 g | 3,8 g | 1,9 g |
Só | 0,32 g | 0,14 g | 0,07 g |
A házi készítésű vaj recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt gyors max. 20 perces gluténmentes receptek tejszín