Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Házi natúr mogyoróvaj – garantáltan gluténmentes

Amerikában nagy népszerűségnek örvendő peanut buttert, vagyis a földimogyoróvajat hazánkban is egyre nagyobb érdeklődés övezi. Mint minden más termék esetében a házi készítésű sokkal intenzívebb ízvilágú, mint a boltokban kapható változataik, arról nem is beszélve, hogy így garantáltan gluténmentesek. Készítsék el önök is!

házi natúr gluténmentes mogyoróvaj receptHozzávalók egy kisebb üvegnyi mennyiséghez:

  • 240 g natúr sótlan földimogyoró
  • 60 g sózott földimogyoró
  • 1 evőkanál (10 g) napraforgóolaj

Elkészítés:

  • A földimogyorót mérjük ki, majd száraz serpenyőben enyhén pirítsuk illatosra.
  • Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be egy késes robotgépbe, vagy aprítógépbe, adjuk hozzá az 1 evőkanál napraforgóolajat és kezdjük el aprítani.
  • Figyeljünk arra, hogy az aprítás során tartsunk szüneteket, mert a gépünk könnyen kisülhet, elromolhat.
  • A folyamat során először darabos, majd por állagú, végül egyre krémesebb lesz. Legyünk türelmesek a készítés során, mivel az aprítás akár 15-20 percig is eltarthat!
  • Ha elkészült, jól záródó üvegbe téve 1 hónapig eltartható hűtőben.
  • Sütemények készítéséhez, vagy akár önmagában kenyérre/kalácsra kenve is jól felhasználható.

Tipp: Ebből a receptből enyhén sózott ízvilágú mogyoróvajat kapunk, de készíthetjük úgy is, hogy csak sótlan mogyorót használunk és egy evőkanál mézet teszünk a masszába.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egész adagban

Energia 7896 kJ / 1889 kcal
Fehérje 78,8 g
Zsír 150,8 g
Szénhidrát 40,2 g
Élelmi rost 21,2 g

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , ,