Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Húsos ravioli, bazsalikomos-fokhagymás szósszal (glutén-és tejmentes)

Kis Blanka, a Gluténmentes gasztronómia rovat háziasszonya gluténmentes raviolit készített:

Régebben már készítettem friss gluténmentes tésztát, és sokkal finomabb lett, mint ha a csomagoltat főztem volna meg, és abból dolgoztam volna. Persze a száraz tészták nagyszerűek, amikor csak gyorsan össze szeretnénk valamit dobni, hiszen nagyon hamar elkészülnek. De hétvégén, amikor egy ráérős családi ebédet szeretnénk főzni, olyankor érdemes időt szánni a friss tészta készítésére, amiből nagyon sokféle tésztaételt próbálhatunk ki.

Nekem a nagy kedvencem ez a húsos ravioli, fokhagymás-bazsalikomos szósszal, mert nagyon laktató ebéd, és igazán jól mutat a tányéron! Próbáld ki te is a házi készítésű tésztát, mert hidd el nem olyan nagy ördöngösség elkészíteni!  😉

gluténmentes ravioli recept gluténmentes gasztronomiaHozzávalók kb. 4 – 5 személyre:

A tésztához:

  • 200 g Nutri Free Mix per Pasta Fresca gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g rizsdara
  • 4 db közepes mérertű (M-es) tojás
  • 1 evőkanál napraforgó olaj
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 250 g sertéslapocka ledarálva
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 70 g sűrített paradicsom
  • só, bors ízlés szerint

A szószhoz:

  • 4 cikk fokhagyma, felaprítva
  • 250 ml mandula főzőkrém („növényi tejszín”), vagy bármilyen más növényi főzőkrém („tejszín”)
  • 1 nagy maréknyi friss bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • Először elkészítjük a tölteléket: az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Majd hozzáadjuk a darált húst, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk. Amikor már teljesen átsült, akkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és főzzük még 5-10 percig, majd tegyük félre hűlni.
  • Jöhet is az étel legizgalmasabb része, a házi készítésű tészta. A lisztet, a rizsdarát és a sót keverjük össze egy nagy tálban. A lisztes keverék közepébe mélyedést formázunk, és a mélyedésbe mehetnek a tojások és az olaj is. Alaposan összekeverjük, majd egynemű masszává gyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és egy kör alakú kiszúróval köröket vágunk ki a tésztából.
  • Most szükség lesz egy ravioli készítőre, amit már nagyon sok boltban lehet kapni. Helyezzük a tésztakorongunkat a raviolikészítőbe és tegyünk egy kevés tölteléket a tészta egyik felére. Csukjuk rá a ravioli formázót, és kész is a csodaszép ravioli formánk! Forrásban levő, sós vízben főzzük puhára őket!
  • Amíg főnek, elkészítjük a szószt. Az olajon megdinszteljük a fokhagymát, majd felöntjük a mandula „tejszínnel”, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a friss bazsalikomot is. Amikor a bazsalikom megfonnyad, és sötétzöld színű lesz, akkor készen van a szósz! Tegyük a megfőtt raviolikat egy tálba, és öntsük nyakon a fokhagymás-bazsalikomos szósszal.
  • Friss bazsalikommal díszítsük.
Tápanyagtartalom az egészben 4 adag esetén

1 adagban (kb. 280 g)

5 adag esetén

1 adagban (kb. 225 g)

Energia 13113 kJ /3137 kcal 3281 kJ / 785 kcal 2621 kJ / 627 kcal
Zsír 180,0 g 45,0 g 36,0 g
  amelyből telített zsírsavak 53,7 g 13,4 g 10,7 g
Szénhidrát 270,2 g 67,6 g 54,0 g
  amelyből cukrok 25,6 g 6,4 g 5,1 g
Rost 6,4 g 1,6 g 1,3 g
Fehérje 87,0 g 21,8 g 17,4 g
11,1 g 2,78 g 2,22 g

A húsos gluténmentes ravioli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes gasztronomia-gluténmentes ravioli recept

Kategória: , ,