Húsos ravioli, bazsalikomos-fokhagymás szósszal (glutén-és tejmentes)
Kis Blanka, a Gluténmentes gasztronómia rovat háziasszonya gluténmentes raviolit készített:
Régebben már készítettem friss gluténmentes tésztát, és sokkal finomabb lett, mint ha a csomagoltat főztem volna meg, és abból dolgoztam volna. Persze a száraz tészták nagyszerűek, amikor csak gyorsan össze szeretnénk valamit dobni, hiszen nagyon hamar elkészülnek. De hétvégén, amikor egy ráérős családi ebédet szeretnénk főzni, olyankor érdemes időt szánni a friss tészta készítésére, amiből nagyon sokféle tésztaételt próbálhatunk ki.
Nekem a nagy kedvencem ez a húsos ravioli, fokhagymás-bazsalikomos szósszal, mert nagyon laktató ebéd, és igazán jól mutat a tányéron! Próbáld ki te is a házi készítésű tésztát, mert hidd el nem olyan nagy ördöngösség elkészíteni! 😉
Hozzávalók kb. 4 – 5 személyre:
A tésztához:
- 200 g Nutri Free Mix per Pasta Fresca gluténmentes lisztkeverék
- 100 g rizsdara
- 4 db közepes mérertű (M-es) tojás
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 250 g sertéslapocka ledarálva
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 70 g sűrített paradicsom
- só, bors ízlés szerint
A szószhoz:
- 4 cikk fokhagyma, felaprítva
- 250 ml mandula főzőkrém („növényi tejszín”), vagy bármilyen más növényi főzőkrém („tejszín”)
- 1 nagy maréknyi friss bazsalikom
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Először elkészítjük a tölteléket: az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Majd hozzáadjuk a darált húst, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk. Amikor már teljesen átsült, akkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és főzzük még 5-10 percig, majd tegyük félre hűlni.
- Jöhet is az étel legizgalmasabb része, a házi készítésű tészta. A lisztet, a rizsdarát és a sót keverjük össze egy nagy tálban. A lisztes keverék közepébe mélyedést formázunk, és a mélyedésbe mehetnek a tojások és az olaj is. Alaposan összekeverjük, majd egynemű masszává gyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és egy kör alakú kiszúróval köröket vágunk ki a tésztából.
- Most szükség lesz egy ravioli készítőre, amit már nagyon sok boltban lehet kapni. Helyezzük a tésztakorongunkat a raviolikészítőbe és tegyünk egy kevés tölteléket a tészta egyik felére. Csukjuk rá a ravioli formázót, és kész is a csodaszép ravioli formánk! Forrásban levő, sós vízben főzzük puhára őket!
- Amíg főnek, elkészítjük a szószt. Az olajon megdinszteljük a fokhagymát, majd felöntjük a mandula „tejszínnel”, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a friss bazsalikomot is. Amikor a bazsalikom megfonnyad, és sötétzöld színű lesz, akkor készen van a szósz! Tegyük a megfőtt raviolikat egy tálba, és öntsük nyakon a fokhagymás-bazsalikomos szósszal.
- Friss bazsalikommal díszítsük.
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 adag esetén
1 adagban (kb. 280 g) |
5 adag esetén
1 adagban (kb. 225 g) |
Energia | 13113 kJ /3137 kcal | 3281 kJ / 785 kcal | 2621 kJ / 627 kcal |
Zsír | 180,0 g | 45,0 g | 36,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 53,7 g | 13,4 g | 10,7 g |
Szénhidrát | 270,2 g | 67,6 g | 54,0 g |
amelyből cukrok | 25,6 g | 6,4 g | 5,1 g |
Rost | 6,4 g | 1,6 g | 1,3 g |
Fehérje | 87,0 g | 21,8 g | 17,4 g |
Só | 11,1 g | 2,78 g | 2,22 g |
A húsos gluténmentes ravioli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom bors étolaj fokhagyma lisztkeverék Nutri free mix fibra gluténmentes lisztkeverék olívaolaj paradicsom rizs főzőkrém rizsdara sertéshús só tojás vöröshagyma