Húsvéti gluténmentes kalács – KolosFreeFood
KolosFreeFood húsvéti gluténmentes kalács receptje:
Lassan itt a húsvét, előre kell gondolkodni, mi is kerüljön a húsvéti asztalra. A kalács kihagyhatatlan természetesen ilyenkor. Finom kakaós, vaníliás és málnás kalácsot készítettem. Több napig puha maradt, házi lekvárral a legfinomabb volt elfogyasztani.
Hozzávalók (1 db kalács, 4 adag):
- 300 g It’s us miklos bread mix, (korábbi néven Glutenix Fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék)
- 50 g főtt, pucolt burgonya
- 50 g reszelt alma
- 300 ml langyos víz
- 50 g cukor
- 3 g só
- 12 g útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 2 evőkanál étolaj
- 50 ml növényi rizs főzőkrém
- 1 teáskanál cukor
- 18 g friss élesztő
vaníliás kalácstésztához:
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
kakaós tésztához:
- 3 evőkanál Nesquik kakaópor
málnás/gyümölcsös tésztához:
- 4 evőkanál Mag-maxx immunbomba gyömölcskristály
tetejére:
- 1 evőkanál ligamargarin felolvasztva
a kalács formázásához:
- 1 evőkanál étolaj
sütéshez:
- 2 dl víz
A húsvéti gluténmentes kalács elkészítése:
- A főtt burgonyát reszeljük le, az almával együtt.
- A friss élesztőt futtassuk fel a cukorral a rizskrémben meleg helyen pár perc alatt.
- Mérjük ki a száraz összetevőket a tésztához.
- Az ízes tésztához majd később adjuk a hozzávalókat.
- Mérjük ki a langyos vizet, és külön az étolajat is.
- A száraz hozzávalókat jól keverjük össze a cukorral.
- Közben már felfutott az élesztő, ezt is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
- Egy robotgép dagasztófejével a vízzel együtt addig dagasszuk amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
- Pár perc elteltével adjuk hozzá az étolajat, így a tészta már el fog válni a dagasztógép üstjétől.
- Ha ezzel készen vagyunk, jöhet az ízesítés.
- Szedjük 3 fele a tésztát, és adjuk mindegyikhez külön-külön a saját ízeit. (külön edényekben keverjük össze, hogy ne keveredjenek az ízek)
- Alaposan keverjük össze azokkal is.
- Ha ezzel készen vagyunk, egy püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral. (A formám 22×12 cm nagyságú volt)
- Kis egyforma gombócokat formázzunk.
- Ehhez picit étolajozzuk be a kezünket, így nem fog hozzánk tapadni a tészta.
- Szép sorban rakjuk a különböző ízű kis golyókat egymásra.
- Kenjük le a felolvasztott margarinnal a tetejüket, és meleg helyen hagyjuk kb. 20 -25 percet kelni.
- Közben melegítsük elő a sütőnket 180 C-ra, és tegyünk a sütő aljára kis fém tálba 2 dl vizet.
- A megkelt tésztát tegyük be a sütőbe, süssük kb. 35-40 percet.
- A víz a sütőben segíti a tészta megemelkedését.
- Hagyjuk kihűlni rácson, vagy magában a formában a kész kalácsunkat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Elkésztési idő: 70 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes húsvéti kalácsban |
Energia | 9101 kJ / 2167 kcal | 910 kJ / 217 kcal |
Zsír | 65,4 g | 6,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,8 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 373,5 g | 37,4 g |
amelyből cukrok | 103,5 g | 10,4 g |
Rost | 22,0 g | 2,2 g |
Fehérje | 6,7 g | 0,7 g |
Só | 3,22 g | 0,32 g |
Az húsvéti gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma burgonya cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes Glutenix gluténmentes péksütemények húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék kakaópor kalács kandírozott gyümölcs margarin psyllium rost (útifűmaghéj) rizs főzőkrém só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes vaníliás cukor víz