Húsvéti gluténmentes sós kalács Iri mamától
Iri mama egy vendégváró édes aprósütemény recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Annyira finom önmagában is ez a gluténmentes sós kalács, szendvicsnek is tökéletes. Nálunk most még langyosan egy szempillantás alatt elfogyott. Úgyhogy most nem készült szelet fotó. Mindenkinek nagyon ízlett a családban. Bátran készítsétek el!
Hozzávalók (8-10 szelet sós kalácshoz):
- 250 g It’s us mimen bakery mix gluténmentes lisztkeverék kelt tésztákhoz
- 200 g It’s us Miklós univerzális GM lisztkeverék cikóriainulinnal
- 6 g só
- 10 g cukor
- 5 g gluténmentes porélesztő
- 1 késhegynyi xantán (elhagyható)
- 10 g psyllium rost (útifűmaghéj)
- 100 g margarin
- 1 db közepes (M-es) méretű tojás
- 70 g ricotta sajt vagy növényi alternatíva
- 500 ml langyos tej vagy növényi alternatíva
Tetejére:
- olaj
A gluténmentes sós kalács elkészítése:
- A száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom az olvasztott margarint, tojást, ricottát, és egy kevés tejet.
- Dagasztó géppel összeállítom a tésztát, miközben a tejet kis adagokban teszem hozzá. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezekkel a lisztekkel készítve, több folyadékot igényelt a tészta. Ha csak Miklós univerzális lisztkeverékkel készíted, elég a 450 ml folyadék. Ezért írom mindig, hogy minden lisztnek más a folyadék felvétele!
- 10 percig pihentetem, míg a formát előkészítem.
- Pihentetés után, olajos kézzel, kisebb, nagyobb gombócokat gömbölyítek.
- Most egy 18 cm átmérőjű, 10 cm magas formában tettem a gombócokat.
- Külön nem kell lekenni semmivel sem, elég az ami az olajos kezünktől rákerül.
- A konyhapulton duplájára kelesztem. Ez lehet 45 perc, vagy akár 80 perc is. Attól függően milyen meleg van a lakásban.
- Mikor a gluténmentes kalácstésztánk a duplájára kelt, 180 °C fokra állítom a sütő hőmérsékletét és légkeveréssel 45 percig sütöm.
- Ezután rácsra emelem, lekapcsolom a sütőt, addig hagyom benne, míg a sütő ki nem hűl.
- Azonnal fogyasztható, vagy akár le is fagyasztható.
Erre most nem került sor nálunk, süthettem a következő adagot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 120-140 perc
Nehézségi szint: haladó
| Tápanyagtartalom | az egészben | 8 szeletből 1 szelet gluténmentes sós kalácsban |
10 szeletből 1 szelet gluténmentes sós kalácsban |
| Energia | 8280 kJ / 1976 kcal | 1035 kJ / 247 kcal | 829 kJ / 198 kcal |
| Zsír | 62,5 g | 7,8 g | 6,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 16,2 g | 2,0 g | 1,6 g |
| Szénhidrát | 300,4 g | 37,6 g | 30,0 g |
| amelyből cukrok | 41,5 g | 5,2 g | 4,2g |
| Rost | 45,1 g | 5,6 g | 4,5 g |
| Fehérje | 39,9g | 5,0 g | 4,0 g |
| Só | 7,08 g | 0,89 g | 0,41 g |
A gluténmentes sós kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us Mimen bakery mix kalács margarin Mimen psyllium rost (útifűmaghéj) ricotta sajt só tej tojás uzsonna és tízórai xantán











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

