Húsvéti répás cupcake – egy igazi ünnepi desszert
Vica húsvétra különlegesen feldíszített gluténmentes cupcake csodákkal készült.
Sziasztok!
Húsvét alkalmából egy igazi nyuszis gluténmentes süteményt hoztam, ami sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik. Legalábbis nálam így volt. Mindig is idegenkedtem az olyan süteményektől, aminek bármi köze van a répához. Úgy voltam vele, hogy a répa nem illik sütibe és kész. Aztán már egy jó ideje figyelem a répatortákat, és gondoltam egyszer élünk, kipróbálom, de nem tortában, hanem cupcake-ben (ejtsd: kápkék) és kicsit átalakítva a receptet, amit az interneten találtam. Könnyű volt elkészíteni és hát a végeredmény számomra is meglepő volt, ugyanis annyira finom lett, hogy tutira állandósulni fog a „megsütni listámon”.
Hozzávalók 10 – 12 darabhoz:
Cupcakehez:
- 110 g rizsliszt
- 10 g mandulaliszt
- 60 g darált dió
- 100 g reszelt sárgarépa
- 1 narancs héja
- 2 kávéskanál gluténmentes sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 150 g cukor
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- 50 g margarin
- 4 evőkanál tej
Krémhez:
- 250 g mascarpone
- 0,5 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 60 g olvasztott vaj
- 1 kávéskanál vanília aroma
Elkészítés:
- 180 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a tésztát
- a liszteket keverjük össze a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a narancs lereszelt héjával
- a cukrot verjük habosra a margarinnal, majd adjuk hozzá a tojásokat is és keverjük együtt, amíg krém állaga nem lesz
- a krémet és a tejet adjuk a lisztkeverékhez, majd forgassuk hozzá a reszelt répát is
- a kapott tésztát tegyük be a muffin formákba
- tegyük a sütőbe és 180 °C-on 20-25 percig süssük
- a cupcakeket hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a krémet, amivel díszítjük
- a krémhez keverjük simára a hozzávalókat és kanalazzuk egy habzsákba
- a habzsák segítségével díszítsük a cupcakek tetejét
Elkészítési idő sütés nélkül, kb. 55 perc
- előkészítés: 30 perc
- sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom 10 – 12 darab cupcake (tortácska, mini torta) készítésekor
Tápanyagtartalom | 10 cupcake készítésekor 1 darabban |
12 cupcake készítésekor 1 darabban |
Energia | 1543,3 kJ / 371,3 kcal | 1293,5 kJ / 310,2 kcal |
Fehérje | 4,2 g | 3,5 g |
Zsír | 24,8 g | 20,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,1 g | 10,1 g |
Szénhidrát | 30,1 g | 25,2 g |
amelyből cukrok | 18,5 g | 15,5 g |
Rost | 1,1 g | 0,9 g |
A gluténmentes cupcake recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A dietetikus tippje: mértékkel fogyasszunk az igen étvágygerjesztő minitortákból, mert cukor és zsírtartalma miatt kicsit tömény.
- Recept címke: cukor cupcake dió húsvéti receptek mandulaliszt margarin mascarpone muffin receptek narancs répatorta rizsliszt sárgarépa sütőpor szódabikarbóna tej tejszín tojás vaj vanília aroma