Húsvéti torta tojás-glutén- és tejmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy húsvéti gluténmentes tortarecepttel bővült.
Olyan gluténmentes húsvéti tortát szerettem volna készíteni, ami szinte minden mentes. A cukrot nem tudtam most helyettesíteni. Könnyen el lehet készíteni, a piskóta kellemesen vaníliás ízű, a csokoládé pedig fehér- és étcsokoládé ganache, természetesen tejmentesen. A tavaszi, húsvéti hangulatát fokozza a zöld fű, ami fondant, és a kis tojáskák is abból készült, amit megfestettem fekete ételfestékkel.
Hozzávalók (23 cm-es gluténmentes tortához):
Tésztához:
- 1 csomag vaníliás gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 110 g napraforgó étolaj
- 225 ml víz
Étcsokoládés ganache krémehez:
- 225 g étcsokoládé (tejmentes)
- 250 ml Meggle Creme patisserie decor vegan növényi tejszínhab alternatíva
- 100 g ligamargarin
- 3 evőkanál porcukor
- 1 db kezeletlen narancs reszelt héja
Fehércsokoládés ganache krémhez:
- 30 g tejmentes fehércsokoládé
- 30 ml Meggle Creme patisserie decor vegan növényi tejszínhab alternatíva
- 1 teáskanál porcukor
- 30 g ligamargarin
Zöld fű, zöld fondant:
- 65 g zöld színű fondant, lehűtve hűtőszekrényben
Tojások:
- 35 fehér fondant
- egy petty fekete ételfesték
Dekoráció:
- 10 db physalis avagy perui cseresznye
- pár darab ehető virágfej, most törpe árvácska
Húsvéti torta tojás-glutén- és tejmentes torta elkészítése:
- A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük.
- Ezt egy 23 cm átmérőjű kikent-lisztezett tortaformába öntjük.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a piskóta, elkészítjük a csokoládé krémeket.
- Az étcsokoládés krémmel kezdjük.
- Felforraljuk a növényi tejszínhabot, közben összetördeljük a csokoládét.
- Pár darabkát hagyjunk meg belőle, a többire öntsük rá a forró tejszínt.
- Keverjük el óvatosan, adjuk hozzá a maradék csokoládé darabokat, reszeljük bele a narancshéjat.
- Ha teljesen elolvadt, tegyük félre, hűlni a krémet.
- Ugyan így járunk el a fehér csokoládé esetében is, felforraljuk a tejszínhabot, ráöntjük a csokoládére, elkeverjük, félre tesszük hűlni. (ebbe nem kell narancshéj)
- A fehér fondantokból készítsünk 4-6 db egyforma tojásokat.
- Ha nagyon tapadna a fondant a kezünkhöz, érdemes kevés kukoricakeményítőt tenni a tojásokra, így könnyeben tudunk bánni azokkal.
- Ha készen vannak, kevés fekete ételfestékkel dekoráljuk ki a kis fondant tojásokat.
- Amikor kisült, és ki is hűlt a tortánk, vágjuk ketté, hogy körülbelül két egyforma nagyságú korongot kapjunk.
- (érdemes a tetejét alulra rakni majd, mert a torta alja egészen biztosan szép, egyenes)
- Folytatjuk a krémek készítését, hiszen idő közben kihűltek már.
- Mindkettő krémhez adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű porcukrot, és a lágy, szobahőmérsékletű ligamargarint.
- Keverjük el mindkettő krémet.
- Először a csokoládékrém több mint felét használjuk el.
- Kenjük meg a tészta alsó felét krémmel, majd tegyük rá a felső tésztalapot is.
- Azt is kenjük le az étcsokoládés krémmel.
- Reszeljük le a lehűtött fondantot egy nagyobb lyukú reszelőn.
- Ez jelképezi majd a tavaszi füvet.
- A fehér csokoládé krémet tegyük habzsákba, majd nyomjunk egyenlő távolságokra nagyobb halmocskákat a torta szélére. (most 10 db halom lett)
- Körbe a tortára szórjuk szét a lereszelt zöld fondantot.
- Helyezzük rá a tojáskákat, körben pedig a fehércsokoládés halmok közé tegyük be a perui cseresznye szemeket.
- Végül dekoráljuk az ehető törpe árvácska virágfejekkel a tortánkat.
- (Opcionálisan: most készítettem 50 g fehér fondantból, és egy csöppnyi piros ételesetekből kettő darab nyuszifület is)
- Tegyük pihenni a hűtőszekrénybe kb. 20 percre, amíg a krémek megszilárdulnak.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó, közepesen bonyolult
Elkészítési idő: hűtéssel együtt 60 – 80 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
gluténmentes húsvéti torta recept
- Recept címke: édes ételfesték fekete cseresznye glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes étcsokoládé húsvéti receptek lisztkeverék margarin Meggle növényi habtejszín alternatíva olaj porcukor tej - tojás - gluténmentes torta víz