Igazi klasszikus: somlói galuska gluténmentesen elkészítve
Iri mama egy klasszikus receptet gluténmentesített. Vendégvárónak karácsonyra tökletes:
Nem vagyok cukrász, ezért azt a somlói galuska receptet osztom meg veletek, ahogy én készítem. Az eredeti biztos nem így készül. Több, mint 40 éve így sütöm, anno még hagyományos lisztből. Gluténmentesen sem tértem el ettől, csak az alapanyagokat cseréltem ki mentese.
Hozzávalók kb. 8 adaghoz:
A GM piskótához:
- 5 db M-es méretű tojás
- 88 g bármilyen gluténmentes lisztkeverék (5 evőkanál)
- 63 g cukor (5 evőkanál)
Pudinghoz:
- 50 g gluténmentes kakaópor
- 80 g cukor
- 30 g kukoricakeményítő
- 6 dl tej (vagy növényi alternatíva)
- 20 g vaj (vagy margarin)
- 1 db narancs reszelt héja
Rétegek közé:
- 100 g darált dió
- 50 g áztatott mazsola (lehet rumba is, én nem szoktam)
- 5 dl tejszín vagy növényi alternatíva
A gluténmentes somlói galuska elkészítése:
- Tojásokat egy tálba felütöm, de nem választom szét. Hozzáadom a cukrot, kézi mixerrel, fehéredésig, duplájára verem.
- Ezután kanalanként beleforgatom a lisztet, kézi habverővel. Sütőport nem teszek hozzá, így is szépen megemelkedik a piskóta.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 12 – 14 percig sütöm.
- A mazsolát beáztatom, hogy puhuljon meg.
- Amíg hűl a gluténmentes piskóta, elkészítem a pudingot.
- Kisebb lábasba mérem a kakaóport, cukrot, keményítőt, simára keverem.
- Tejjel apránként adagolva csomómentesre dolgozom.
- Felteszem főni, itt adom hozzá a narancs reszelt héját, és sűrűre főzöm.
- Végül a vajjal kikeverem, teljesen kihűtöm.
- A diót késes aprítóban ledarálom.
- Tejszínt kemény habbá verem.
- Piskótát kisebb kockákra vágom.
- Egy üvegtál aljára, jó adag tejszínhabot simítok, rá piskóta kockákat. Erre rá a puding, darált dió egy részét, mazsolát, majd habot. Így rétegezem a hozzávalókat míg minden el nem fogyott.
- A tetejét tejszínhabbal díszítem, kakaóporral hintem. Éppen csak a látvány miatt, de ez el is hagyható.
- Fogyasztásig hűtőszekrényben teszem. Nagyon finom, krémes, habos desszert 😋.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc+ hűtés
Mennyiség: attól függ milyen étvágyunk van 🙂 8 adag
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag gluténmentes Somlói galuskában |
Energia |
18536 kJ / 4424 kcal |
2058 k / 491 kcal |
Zsír |
278,5 g |
30,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
141,1 g |
15,7 g |
Szénhidrát |
345,1 g |
38,3 g |
amelyből cukrok |
237,9 g |
26,4 g |
Rost |
11,1 g |
1,2 g |
Fehérje |
102,2 g |
11,4 g |
Só |
1,56 g |
0,17 g |
A gluténmentes somlói galuska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió GM somlói galuska kakaópor karácsonyi GM receptek kukoricakeményítő lisztkeverék margarin mazsola narancs növényi habtejszín alternatíva poharas desszertek rizsital tejszínhab tojás vaj vendégváró