IR barát, gluténmentes zabpelyhes muffin
A garantáltan gluténmentes zab beépíthető a gluténmentes étrendbe, amely különösen jól használható alapanyag az IR diétában, mivel lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Receptünkben a barna rizsliszt emeli a muffin rost tartalmát, ami szintén lassítja a felszívódást és teltség érzetet is okoz. Gluténmentes muffin receptünk IR barát így inzulinrezisztenciások is beépíthetik étrendjükbe.
Hozzávalók 6 db gluténmentes muffinhoz
- 50 g gluténmentes zabpehely
- 50 g barna rizsliszt
- 3 g gluténmentes sütőpor
- 10 g * édesítőszer (1:4)
- 60 g erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1 dl víz
- 7 g kókuszolaj
* egy adag édesítőszer 4 adag cukor édesítőerejével egyenértékű
- olvasszuk ki a fagyasztott erdei gyümölcsöt
- melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
- a zabpelyhet, lisztet, édesítőszert, sütőport jó alaposan keverjük össze
- a tojást alaposan mossuk meg, üssük bele a száraz hozzávalókba, majd adjuk hozzá a vizet és a kókuszolajat
- az egészet keverjük sima masszává és végül adjuk hozzá a már felengedett erdei gyümölcsöt
- a kész tésztát adagoljuk bele szilikon muffin formákba
- 180 °C fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba)
Tápanyagtartalom | 1 darab muffinban |
Energia | 396,6 kJ / 95,1 kcal |
Fehérje | 2,8 g |
Zsír | 3,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,6 g |
Szénhidrát | 13,6 g |
amelyből cukrok | 0,9 g |
Rost | 1,2 g |
A gluténmentes zabpelyhes muffin recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Mivel nem tartalmaz tejszármazékot tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén egyaránt beépíthető a diétás étrendbe.
- Recept címke: 30 perc alatt barna rizsliszt édesítőszer glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely IR barát GM receptek kókuszolaj muffin receptek sütőpor tojás vegyes erdei gyümölcs