Iri mama gluténmentes túróstáska receptje
Iri mama egy gluténmentes túróstáskával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ez a túróstáska (bukta) megszólalásig mint az eredeti. Hatalmas sikere volt a családban. Ez a süti is szuper reggelire egy pohár tejjel, tízóraira, vagy csak nassolni valónak. Ne hagyjátok ki, készítsétek el ti is.
Hozzávalók a tésztához (16 db-hoz):
- 25 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 1 teáskanál psyllium rost útifűmaghéj
- 30 g cukor (2 evőkanál)
- nagy csipet só
- 1 teáskanál porélesztő
- 70 g tejföl
- 2 db M-es méretű tojás
- 1 dl tejszín (növényi eredetű is jó)
- 3 evőkanál olaj
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 1 db M-es méretű tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- nagy marék mazsola
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 evőkanál rizsdara (csak akkor ha lágy a töltelék)
Kenéshez:
- 1db M-es méretű tojás
A gluténmentes túróstáska elkészítése:
- Töltelék hozzávalóit tálban simára keverem. Tészta száraz alapanyagait tálban elkeverem.
- Majd a tojásokat, tejfölt, tejszínt és az olajat is beleteszem. Alaposan kidagasztom.
- Lágy tésztát kapunk, de jól formázható. 30 percig kelesztem. Rizsliszttel szórt gyúrólapra borítom a tésztát, egy nagyobb téglalappá nyújtom.
- 16db egyforma négyzetre vágom, és a közepére egy evőkanál tölteléket teszek.
- Átlósan összecsípem a csücskeit, megtekertem. Sütőpapírral borított tepsibe rendezem, 20-25percig kelesztem. Felvert tojással lekenem.
- 180 °C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Színét kell figyelni, aranysárga legyen. Porcukorral szórva tálalom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes túrós buktában |
Energia | 11231 kJ / 2674 kcal | 702 kJ / 167 kcal |
Zsír | 125,1 g | 7,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 45,6 g | 2,9 g |
Szénhidrát | 325 g | 20,3 g |
amelyből cukrok | 130,1 g | 8,1 g |
Rost | 20,7 g | 1,3 g |
Fehérje | 43,3 g | 2,7 g |
Só | 7,74 g | 0,48 g |
Az gluténmentes túróstáska (bukta) tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bukta citrom cukor édes élesztő gluténmentes péksütemények mazsola olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsdara Schär Mix B só tejföl tejszín tojás túró túrós gluténmentes sütemények túróstáska uzsonna és tízórai vanília aroma