Iri mama meggyes krémes gluténmentes sütemény receptje
Az előző oldalon összeszedtük a szükséges hozzávalókat, lásssunk neki az elkészítéshez!
A meggyes krémes gluténmentes sütemény elkészítése:
- Késes aprítóban teszem a kimért gluténmentes lisztet, sót, felkockázott hideg vajat. Pár fordulattal morzsásra keverem. Hozzáadom a hideg vizet, újra pár fordulat, és összeáll a tészta.
- Liszttel szórt gyúrólapra borítom a tésztát, átgyúrom. Nagyon jól kezelhető, formázható, nyújtható lett.
- Elfelezem, külön dolgozom fel a két tészta gombócot.
- Amíg az elsőt készítem, másikat hűtőbe teszem.
- Vékonyan alálisztezek, egy nagy méretű téglalappá nyújtom. Az 50 g hideg vaj egy részét ráreszelem, majd felülről lefelé, lentről felfelé fedésben hajtom a tésztát.
- Kinyújtom, reszelek rá hideg vajat, majd balról jobbra, jobbról balra hajtom fedésben.
- Újra nyújtom, reszelek rá hideg vajat, hajtom.
- Itt egy négyzet alakú tészta tömböm lett, becsomagolom és hűtőbe teszem 45 percre.
- Gyorsan elkészítem a második tésztát ugyan így, hűtőbe teszem 45 percre.
Közben elkészítem a krémet.
- Pudingot cukorral és a tejjel sűrűre főzöm, langyosra hűtöm, belekeverem kézi mixerrel a vajat, jó habosra. 100g
- Hulalát felverem, cukrot nem teszek hozzá, elég ami benne van,összeforgatom a kihűlt pudinggal, hűtőbe teszem. Quarkot és a 300 g hulalát kemény habbá verem. Cukrot nem adok hozzá, elég ami benne van. Aki édesebben szereti tegyen hozzá.
- Ezt is hűtőbe teszem. Quark egy joghurt és sajtkrém keveréke. Lehet helyettesíteni növényi alternatívával, joghurttal, mascarponeval. (Ha híg lenne a krém feloldott zselatinnal szilárdítsuk meg.)
- Végül leszűröm a meggyet, késes aprítóban ledarálóm. Nem pépet szerettem volna, inkább egyenletes gyümölcsös, darabos alapot.
- Mire elkészülök, felmelegítem a sütőt 190 °C fokra, légkeverésre. 2 db 35 x 24 cm sütőpapírt lemérek.
- Pici lisztet szórok rá, papír nagyságúra kinyújtom az egyik tésztát. Széleit egyenesre igazítom, villával megszúrkálom, felvert tojással lekenem.
- Sütőlemezre húzom, 20 – 25percig sütöm.
- Másik lapot ugyan így készítem. Leeső részeket újra gyúrom, nyújtom, lekvárral töltöm , pirosra sütöm. Ez a bónusz 🙂.
- Ezután megfelelő méretű tálcára teszem az egyik lapot, rásimítom a pudingos krémet, majd arra a quarkos, hulalásat. Erre egyenletesen elosztom a darabolt meggyet.
- Befedem a másik lappal, hűtőbe teszem dermedni. Érdemes egy éjszakára, másnapra szépen szeletelhető lesz.
- Én reggel tettem a tetejére az olvasztott csokit, díszítem, szeletelem.
Elégedett vagyok, nagyon finom lett ez a meggyes krémes. Kicsit idő igényes, de megéri elkészíteni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő :
- Lapok elkészítése, hűtése, sütése: 3 óra
- Krémek elkészítése, hűtése: 30-40 perc
- Betöltés, díszítés: 15-20 perc
- Tetejére csokimáz, díszítés: 10 perc
- Hűtés: egy éjszaka
Nehézségi szint: haladó
A recept tápérték számítása folyamatban.
A meggyes krémes gluténmentes sütemény tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A cikk több oldalas: 1 2
- Recept címke: cukor édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes étcsokoládé gluténmentes fehér csoki húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék joghurt krémes receptek lisztkeverék magozott meggy margarin növényi habtejszín alternatíva rizsital sajtkrém só tej tojás vaj vanília puding vendégváró víz