Kakaós vörösáfonyás gluténmentes keksz – cukormentes
Kezdjünk el együtt hangolódni az ünnepekre! Ajándékozzunk házi készítésű finomságokat karácsonyra! Legújabb receptünk amellett, hogy gluténmentes, hozzáadott cukrot sem tartalmaz!
Hozzávalók kb. 25 db gluténmentes kekszhez:
- 100 g kölesliszt
- 50 g hajdinapehely
- 10 g gluténmentes kakaópor (20-22% kakaótartalmú)
- 10 g psyllium (útifűmag héj)
- 2 g sütőpor (1 csapott teáskanál)
- 70 g xilit (nyírfacukor)
- 100 g margarin
- ½ narancs kifacsart leve és reszelt héja (kb. 80 g)
- 60 g hozzáadott cukor nélküli aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, a vörösáfonyát aprítsuk fel, majd keverjük össze az alapanyagokat.
- A narancsot mossuk meg, héját reszeljük le, levét facsarjuk ki és keverjük a száraz hozzávalókhoz.
- A margarint enyhén olvasszuk fel (ne forrjon fel!), majd adjuk a száraz hozzávalókhoz és gyúrjuk tésztává.
- A masszából vegyünk ki diónyi golyókat, kezünkkel formázzuk belőle korongokat és így tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- A megformázott kekszeket tegyük a sütőbe és süssük készre kb. 15 perc alatt.
- Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban több hétig is eláll!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy darabra vonatkoztatva (25 db esetén):
Energia | 80 kcal / 334,4 kJ |
Fehérje | 0,8 g |
Zsír | 3,5 g |
Szénhidrát | 9,0 g |
Élelmi rost | 1,0 g |
A gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt gluténmentes keksz hajdinapehely kakaópor kölesliszt margarin narancs nyírfacukor psyllium rost (útifűmaghéj) sütőpor vörös áfonya