Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kakaós – fahéjas – diós gluténmentes kalács

Iri mama egy rögtönzött gluténmentes kalács receptel lepett meg minket.

gluténmentes kalács recept

Ez a kalács véletlen szüleménye. Mást szerettem volna készíteni barna rizsliszttel, de nem működött. Bevolt keverve a tészta, elkellett használni,és még tojás sincs benne. Végeredmény ez a pihe puha csupa csokis, diós kalács.

Hozzávalók (10-12 adaghoz):

Tészta:

  • 230 g barna rizsliszt
  • 280 g It’s us Mária’s sweet backing mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén kelttészta liszt)
  • 120 g Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 2 g só
  • 40 g cukor
  • 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
  • 6 g kukoricakeményítő
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 30 g étolaj
  • 620 g ivóvíz

Forgatáshoz:

fahéjas diós cukros
  • 20 g kakaópor
  • 40 g cukor
  • 2 g fahéj
  • 60 g darált dió
  • 30 g cukor

A Kakaós – fahéjas – diós gluténmentes kalács elkészítése:

  • Liszteket tálba mérem elkeverem. Hozzáadom a száraz anyagokat, kézi habverővel elkeverem.
  • Ezután a vizet részletekben, folyamatos keverés mellett beledolgozom. Végül az olajjal kidolgozom a tésztát. Kézzel kevertem össze, elég lágy tésztát kapunk.
  • Lefedem, konyhapulton 45 percig kelesztem. Gyönyörűen megkelt, láttam hogy nagy adag lesz. Ekkor egy nagyobb méretű tepsit (35 x 23 x 4 cm-es), vékonyan olajjal lekenem.
  • Egyik tányérba előkészítem a kakaós – fahéjas – cukros keveréket, másikba a diós – cukrosat. Megkelt tésztát, evőkanállal szaggatom ki, és megforgatom a kakaósba, másik kanállal a diósba forgatom. Szép sorban, váltakozva,addig míg elnem fogy. Mikor kész, pulton duplájára kelesztem.
  • Óriásira emelkedett. Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre, a megkelt tésztát 25-30 percig sütöm. Egy fogvájóval ellenőrzöm hogy átsült e. Ha már nem ragacsos elkészült. Rácson hűtöm formában.
  • Szépen elválnak a gombócok, így élvezhetjük a kakaós és diós rétegeket. Nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 3 óra

Nehézségi szint: közepes

Tápanyagtartalom az egészben 10 főre

1 adag kalácsban

12 főre

1 adag kalácsban

Energia 14440 kJ / 3468 kcal 1444 kJ / 344 kcal 1202 kJ / 286 kcal
Zsír 75,9 g 7,6 g 6,3 g
  amelyből telített zsírsavak 12,3 g 1,2 g 1,0 g
Szénhidrát 620,6 g 62,1 g 51,7 g
  amelyből cukrok 181,2 g 18,1 g 15,1 g
Rost 25,0 g 2,5 g 2,1 g
Fehérje 45,7 g 4,6 g 3,8 g
6,23 g 0,62 g 0,52 g

gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kakaós kalács recept

Kakaós – fahéjas – diós gluténmentes kalács

 

Kategória: , , , , ,