Kakaós – fahéjas – diós gluténmentes kalács
Iri mama egy rögtönzött gluténmentes kalács receptel lepett meg minket.
Ez a kalács véletlen szüleménye. Mást szerettem volna készíteni barna rizsliszttel, de nem működött. Bevolt keverve a tészta, elkellett használni,és még tojás sincs benne. Végeredmény ez a pihe puha csupa csokis, diós kalács.
Hozzávalók (10-12 adaghoz):
Tészta:
- 230 g barna rizsliszt
- 280 g It’s us Mária’s sweet backing mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén kelttészta liszt)
- 120 g Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
- 2 g só
- 40 g cukor
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 6 g kukoricakeményítő
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 30 g étolaj
- 620 g ivóvíz
Forgatáshoz:
fahéjas | diós cukros |
|
|
A Kakaós – fahéjas – diós gluténmentes kalács elkészítése:
- Liszteket tálba mérem elkeverem. Hozzáadom a száraz anyagokat, kézi habverővel elkeverem.
- Ezután a vizet részletekben, folyamatos keverés mellett beledolgozom. Végül az olajjal kidolgozom a tésztát. Kézzel kevertem össze, elég lágy tésztát kapunk.
- Lefedem, konyhapulton 45 percig kelesztem. Gyönyörűen megkelt, láttam hogy nagy adag lesz. Ekkor egy nagyobb méretű tepsit (35 x 23 x 4 cm-es), vékonyan olajjal lekenem.
- Egyik tányérba előkészítem a kakaós – fahéjas – cukros keveréket, másikba a diós – cukrosat. Megkelt tésztát, evőkanállal szaggatom ki, és megforgatom a kakaósba, másik kanállal a diósba forgatom. Szép sorban, váltakozva,addig míg elnem fogy. Mikor kész, pulton duplájára kelesztem.
- Óriásira emelkedett. Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre, a megkelt tésztát 25-30 percig sütöm. Egy fogvájóval ellenőrzöm hogy átsült e. Ha már nem ragacsos elkészült. Rácson hűtöm formában.
- Szépen elválnak a gombócok, így élvezhetjük a kakaós és diós rétegeket. Nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 3 óra
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom | az egészben | 10 főre
1 adag kalácsban |
12 főre
1 adag kalácsban |
Energia | 14440 kJ / 3468 kcal | 1444 kJ / 344 kcal | 1202 kJ / 286 kcal |
Zsír | 75,9 g | 7,6 g | 6,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,3 g | 1,2 g | 1,0 g |
Szénhidrát | 620,6 g | 62,1 g | 51,7 g |
amelyből cukrok | 181,2 g | 18,1 g | 15,1 g |
Rost | 25,0 g | 2,5 g | 2,1 g |
Fehérje | 45,7 g | 4,6 g | 3,8 g |
Só | 6,23 g | 0,62 g | 0,52 g |
A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt cukor élesztő étolaj It's us Maria's sweet baking mix liszt kalács karácsonyi GM receptek kukoricakeményítő lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só uzsonna és tízórai