Kakaós, mandulalisztes gluténmentes tortaalap
Egy kedves olvasónk, Péter-Vincze Éva küldte szerkesztőségünknek ezt a gluténmentes receptet
Ez egy kakaós gluténmentes tortaalap recept csupán, de nem csak gluténmentes, hanem tej- és hozzáadott cukormentes is, viszont látszatra megtévesztően hasonlít a nem mentes tortalapokhoz.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (12 szelet)
- 3 db tojás
- 80 g mandulaliszt
- 40 g kukoricakeményítő
- 60 g kölesliszt
- 2 evőkanál kakaópor (gluténmentes)
- 1 csomag sütőpor (Lildl-s Belbake sütőpor már kukoricakeményítővel készül!)
- 80 ml Joya kókuszital
- 80 ml olaj, vagy folyékony kókuszzsír
- Eritvia (eritritollal kevert stevia) és folyékony édesítőszer (Süssina)
Elkészítés:
- A liszteket a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 2 kanál eritviával nem túl kemény habbá verjük.
- A tojássárgákhoz 2 -3 kanál eritviát teszünk, hozzáadjuk a kókuszitalt, az olajat (vagy a folyékony kókuszzsírt) és kézi habverővel összekeverjük. Ha nem elég édes, kevés folyékony édesítőt (Süssina) is adhatunk hozzá.
- A lisztes keveréket műanyag szűrőbe tesszük és kanál segítségével „beleszitáljuk” a tojássárgás keverékbe, gyors mozdulattal kézi habverővel összekeverjük, ezután a szűrőben maradt mandula darabokat is hozzákeverjük.
- A felvert tojásfehérjét kb. három részletben óvatosan hozzákeverjük a masszához, majd zsiradékkal kikent, lisztezett (kukoricakeményítő vagy kölesliszt) tortaformába tesszük.
- Előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 170 fokon kb. 45-60 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
- A formából kiszedve rácson hagyjuk kihűlni. Tetszőleges krémmel töltjük.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Nehézségi szint: közepes
TIPP: A megszokott, gyakran vásárolt gluténmentes élelmiszerek címkéjét is mindig át kell olvasni, mert vannak gyártók akik, menet közben módosítják a címkén az összetételt.
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szelet esetén 1 szelet tortaalapban |
Energia | 7 627 kJ | 635 kJ |
Energia | 1 816 kcal | 151 kcal |
Zsír | 136,6 g | 11,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,2 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 88,2 g | 7,4 g |
amelyből cukrok | 28,8 g | 2,4 g |
Rost | 12,0 g | 1,0 g |
Fehérje | 44,7 g | 3,7 g |
Só | 0,3 g | 0,03 g |
A gluténmentes tortalap recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer glutén és tejmentes kakaópor kókuszital kókuszzsír kölesliszt kukoricakeményítő mandulaliszt Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei sütőpor tojás torta