Kakaós – mazsolás kevert gluténmentes kalács tejmentesen
Váratlan vendégek jönnek? Mi lehetne erre egy gyors tipp, készítsünk kevert gluténmentes kalácsot, hiszen nincs szükség kelesztésre sem, csak összekeverjük és mehet a sütőbe!
- 45 dkg rizsliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 db M-es méretű tojás
- 15 dkg eritrit (édesítőszer)
- 5,5 dkg puha margarin
- 2 dl kókuszital („kókusztej”)
- 6 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 10 dkg mazsola
- 2 evőkanál holland gluténmentes kakaópor
Elkészítés:
- A lisztet, édesítőt, sütőport, útifűmaghéjat összekeverjük.
- Hozzáadjuk a margarint és a tojásokat. Összedolgozzuk benne.
- Majd hozzáadjuk a kókusztejet, jól kikeverjük, utána beletesszük a mazsolát, és avval is elkeverjük.
- Sütőpapírral kibélelt kenyérformába tesszük a massza felét.
- A massza másik felébe belekeverjük a kakaóport, és kikeverjük.
- Végül ezt is a formába tesszük.
- Villa segítségével kissé összekeverjük.
- 180 °C fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi szint: könnyű
Mai kalácsunkat ráadásul tejmentesen készíettük el, így nem a cöliákia mellé társult laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia esetén is beépíthetjük a gluténmentes étrendünkbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szeletben |
Energia | 9629 kJ / 2298 kcal | 805 kJ / 192kcal |
Zsír | 55 g | 4,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 16,9 g | 1,4 g |
Szénhidrát | 379,8 g | 31,7 g |
amelyből cukrok | 70,8 g | 5,9 g |
Rost | 57,9 g | 4,8 g |
Fehérje | 56,1 g | 4,7 g |
Só | 1,99 g | 0,17 g |
A kevert gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer eritrit glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors kakaópor kalács kevert gluténmentes sütemények kókuszital margarin mazsola psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt sütőpor tojás