Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kanelbullar – svéd fahéjas csiga gluténmentes változatban

Újabb gluténmentes különlegességet hoztunk, most a svédek nagy kedvencét, a kanelbullart, ami nem más mint egy fahéjas csiga, egy kevés kardamommal megbolondítva. Dékei Zóra, dietetikus, pedig úgy készítette, hogy inzulinrezisztenciások is bátran fogyaszthassák!

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga gluténmentes receptHozzávalók 16 db-hoz:

  • 170 g kölesliszt
  • 50 g lenmagliszt
  • 10 g psyllium (útifű maghéj)
  • 1 dl * tej
  • csipet porcukor (élesztő felfuttatásához)
  • ½ csomag szárított élesztő (vagy 12,5 g friss élesztő)
  • 1 dl víz
  • 40 g * vaj
  • ½ tk. kardamom
  • 40 g eritrit (édesítőszer)
  • 20 g xilit (édesítőszer)

Töltelékhez:

  • 55 g * vaj
  • 80 g xilit (édesítőszer)
  • 2 tk. fahéj
  • 1 tk. kardamom

Kenéshez:

  • 1 db közepes méretű tojás (M-es)

Elkészítés:

  • A tejet melegítsük meg, majd tegyünk bele egy csipet porcukrot és a szárított élesztőt – vagy morzsoljuk bele a friss élesztőt. Keverjük jól meg, majd tegyük félre és hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. (kb. 5-10 percig pihentessük, ezalatt habos réteg fog megjelenni a tetején.)
  • A száraz hozzávalókat (gluténmentes lisztek, psyllium, fűszerek, cukorhelyettesítők) mérjük ki, majd keverjük jól össze.
  • Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd először kanál segítségével, végül kezünkkel gyors mozdulatokkal formáljuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk sokáig, csak addig, míg a lisztek és a psyllium felveszi a folyadékot ( 2-3 perc).
  • Letakarva tegyük félre meleg helyre és hagyjuk kelni kb. 30 percig.
  • A töltelékhez a vajat enyhén olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a xilitet és a fűszereket.
  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • Ha a tészta megkelt, enyhén gyúrjuk át kezünkkel, majd vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastag téglalapra.
  • A kinyújtott tésztát kenjük meg egyenletesen az előkészített töltelékkel.
    A tésztát hosszantibb oldala mentén hajtsuk a közepe felé, majd hajtsuk rá a szembe lévő oldalt is. Így egy vékon hosszúkás téglalapot fogunk kapni. Ezt a tésztát sodrófa segítségével nyújtsuk kicsit tovább, hogy még hosszúkásabb legyen, majd egy éles késsel vágjunk 2 ujjnyi vastag, kb. 20 cm hosszú csíkokat.
  • A csíkokat a kés segítségével középen vágjuk félbe hosszanti irányban úgy, hogy nem vágjuk végig. Az így kapott két vékony szárat tekerjük meg, majd csomózzuk össze. A kis csomókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd így folytassuk a maradék tésztával is.
  • A kész tésztákat kenjük meg egy felvert tojással, majd süssük készre kb. 15 perc alatt. Várjuk meg míg kihűl, majd tálalhatjuk is!

TIPP:

  • Jól záródó dobozban másnap is friss marad!
  • * Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejet és vajat!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom egy darabban (16 db esetében):

Energia 91,5 kcal/382,5 kJ
Fehérje 1,9 g
Zsír 3,8 g
Szénhidrát 11,8 g
Élelmi rost 2 g

A svéd fahéjas csiga receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg

Kategória: , , , , ,