Kanelbullar – svéd fahéjas csiga gluténmentes változatban
Újabb gluténmentes különlegességet hoztunk, most a svédek nagy kedvencét, a kanelbullart, ami nem más mint egy fahéjas csiga, egy kevés kardamommal megbolondítva. Dékei Zóra, dietetikus, pedig úgy készítette, hogy inzulinrezisztenciások is bátran fogyaszthassák!
- 170 g kölesliszt
- 50 g lenmagliszt
- 10 g psyllium (útifű maghéj)
- 1 dl * tej
- csipet porcukor (élesztő felfuttatásához)
- ½ csomag szárított élesztő (vagy 12,5 g friss élesztő)
- 1 dl víz
- 40 g * vaj
- ½ tk. kardamom
- 40 g eritrit (édesítőszer)
- 20 g xilit (édesítőszer)
Töltelékhez:
- 55 g * vaj
- 80 g xilit (édesítőszer)
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. kardamom
Kenéshez:
- 1 db közepes méretű tojás (M-es)
Elkészítés:
- A tejet melegítsük meg, majd tegyünk bele egy csipet porcukrot és a szárított élesztőt – vagy morzsoljuk bele a friss élesztőt. Keverjük jól meg, majd tegyük félre és hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. (kb. 5-10 percig pihentessük, ezalatt habos réteg fog megjelenni a tetején.)
- A száraz hozzávalókat (gluténmentes lisztek, psyllium, fűszerek, cukorhelyettesítők) mérjük ki, majd keverjük jól össze.
- Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd először kanál segítségével, végül kezünkkel gyors mozdulatokkal formáljuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk sokáig, csak addig, míg a lisztek és a psyllium felveszi a folyadékot ( 2-3 perc).
- Letakarva tegyük félre meleg helyre és hagyjuk kelni kb. 30 percig.
- A töltelékhez a vajat enyhén olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a xilitet és a fűszereket.
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- Ha a tészta megkelt, enyhén gyúrjuk át kezünkkel, majd vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastag téglalapra.
- A kinyújtott tésztát kenjük meg egyenletesen az előkészített töltelékkel.
A tésztát hosszantibb oldala mentén hajtsuk a közepe felé, majd hajtsuk rá a szembe lévő oldalt is. Így egy vékon hosszúkás téglalapot fogunk kapni. Ezt a tésztát sodrófa segítségével nyújtsuk kicsit tovább, hogy még hosszúkásabb legyen, majd egy éles késsel vágjunk 2 ujjnyi vastag, kb. 20 cm hosszú csíkokat. - A csíkokat a kés segítségével középen vágjuk félbe hosszanti irányban úgy, hogy nem vágjuk végig. Az így kapott két vékony szárat tekerjük meg, majd csomózzuk össze. A kis csomókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd így folytassuk a maradék tésztával is.
- A kész tésztákat kenjük meg egy felvert tojással, majd süssük készre kb. 15 perc alatt. Várjuk meg míg kihűl, majd tálalhatjuk is!
TIPP:
- Jól záródó dobozban másnap is friss marad!
- * Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejet és vajat!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom egy darabban (16 db esetében):
Energia | 91,5 kcal/382,5 kJ |
Fehérje | 1,9 g |
Zsír | 3,8 g |
Szénhidrát | 11,8 g |
Élelmi rost | 2 g |
A svéd fahéjas csiga receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg
- Recept címke: édesítőszer eritrit IR barát GM receptek kardamom kölesliszt lenmagliszt őrölt fahéj porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) tej tojás uzsonna és tízórai vaj víz xilit